Разкриха заговор срещу Елизабет II

Разкриха заговор срещу Елизабет II | StandartNews.com

Ислямисти планирали да убият британската кралица утре

Британската полиция е арестувала четирима ислямисти, планирали заговор за убийството на кралица Елизабет Втора, съобщава в. "Ню Йорк пост". Нападението трябвало да стане на церемония по случай годишнината от началото на Първата световна война в Лондон утре, на която по традиция участва и кралицата. Въпреки заплахата тя обяви, че ще присъства на събитието.

Четирима младежи между 19 и 27 години са били арестувани в четвъртък и петък. Най-младият от тях бил арестуван в дома си в Бъкингамшир и наскоро се бил върнал от Пакистан. 22-годишен младеж пък е бил задържан в къща в предградието на Лондон Хаунслоу. Третият е арестуван в колата си в западен Лондон, а четвъртият в Ъксбридж. Четиримата са заподозрени в заговор и подготовка на терористични актове на територията на Великобритания.

Британската полиция не разкрива какво точно са планирали арестуваните, но според медиите става въпрос за нападение срещу кралица Елизабет Втора. Твърди се, че те се готвели да я атакуват и убият с нож по време на церемонията по случай годишнината от Първата световна война. По традиция кралицата поднася първия венец пред мемориала на жертвите на войната в централен Лондон, а след нея това правят и премиерът Дейвид Камерън, министри и политици от опозицията.

Въпреки заплахата обаче Елизабет Втора не смята да отменя участието си, съобщава източник от Бъкингамския дворец. "Каквато и да е ситуацията със сигурността, Нейно величество няма да избяга от своите отговорности и задължения и този ангажимент не прави изключение", посочва източникът пред в. "Сън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай