Расмусен: Страните от НАТО да вдигнат военните си разходи

Расмусен: Страните от НАТО да вдигнат военните си разходи | StandartNews.com

Брюксел. "Сред съюзниците военните разходи са все по неравностойни не само между САЩ и европейските държави, а и в самата Европа", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен при представянето в Брюксел на годишния доклад на алианса, предаде АФП.

"Докато някои европейски съюзници ще продължат да купуват модерни и адаптирани военни средства, други вероятно ще правят това все по-неохотно. Така ще бъде засегнат капацитетът на съюзниците да сътрудничат ефикасно в управлението на международните кризи", добави натовският шеф.

Думите на Расмусен идват след дългогодишните призиви на САЩ към европейците да не свалят гарда. Само 3 страни от НАТО - САЩ, Великобритания и Гърция, изразходват повече от 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана, се казва в доклада на НАТО. А през 2006 г. всичките 28 страни членки поеха ангажимент военните им бюджети да не падат под 2% от БВП. Расмусен посочи, че от 2007 г. до 2012 г. само САЩ, Великобритания и Естония са увеличили своите разходи за отбрана.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай