Расмусен сбъдва "европейска мечта"

Шефът на НАТО тръгва от фермата на баща си и стига върха на Алианса

Расмусен сбъдва "европейска мечта" | StandartNews.com

"Американска мечта" е явление, означаващо перспектива за успех и благоденствие на всеки човек в условията на свободата и демокрацията в САЩ. Европа обаче също има основание да се закичи с "европейска мечта". Много са примерите за възможностите, които Европа открива за възход в професията и живота на умните и способни хора от Стария континент. Един от тях е генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. От вчера той е на посещение в България на фона на острата криза между Русия и Украйна и десетгодишния юбилей на страната ни в Алианса. Житието-битието на 60-годишния скандинавец с мъжествен вид е показателно как политик и от по-малка от България по население и територия страна може да оглави организацията, нагърбила се с трудната задача да пази международния мир и сигурност.

Расмусен е личност с много качества и заслуги към Дания и към международната общност.
Шефът на Алианса, който е зодия Водолей, се ражда във фермерско семейство. Завършва икономика, обществени наука и езици и не губи време, а бързо се впуска в политиката. На 25 години е избран за депутат в парламента. Преди да е навършил 40 вече е министър. А от 2001 г. до избирането му за генерален секретар на НАТО през април 2009 г. е непрекъснато премиер на Дания. Никой датски политик не се е задържал толкова дълго на ветровития премиерски пост. Управлението му в страната на Хамлет е голям икономически успех за датчаните. То ще се запомни с рационална административна и справедлива данъчна реформа. В биографията на Расмусен се вписва и председателство на либералната партия Венстре.

Расмусен знае перфектно двата официални езика в НАТО - английски и френски. Кандидатурата му бе подкрепена от САЩ, Франция, Англия и Германия. Той победи другите кандидати за високия пост, преодоля и съпротивата на единствената мюсюлманска държава в алианса Турция. Анкара постави условие на бившия премиер да се извини за публикувани в датските медии карикатури на пророка Мохамед. Убеденият ултралиберал обаче пое риска и категорично отказа. "И аз съм страдал от датския печат, но не съм се оплаквал, защото свободата на словото е защитена от конституцията", коментира Расмусен.

За спечелването на поста освен безспорните му лични и професионални качества му помогнаха и крепките връзки с най-високопоставените политици във Вашингтон, Берлин и Париж. Още като премиер на Дания Расмусен демонстрира подчертан интерес към борбата срещу тероризма и новата роля на НАТО за укрепване на сигурността в света. Сред най-значителните му политически успехи е и разширяването на ЕС към страните от Източна и Централна Европа. ЕС взе това решение на срещата на върха през декември 2002 г., когато Дания бе ротационен председател, а Расмусен премиер. Заради заслугите му към обединена Европа през 2007 г. името му често се споменаваше сред имената на кандидатите за шеф на Еврокомисията.

Датчанинът пое караула в НАТО във важен момент преди почти пет години, когато организацията вече наброяваше 28 участници. В първите дни след избирането му на високия пост той падна от стълбата на хотел в Истанбул и си изкълчи рамото, но това не се оказа лошо предзнаменование. Още през първата година от управлението на Алианса Расмусен получи рамо от партньорите за инициативите му като политически шеф. Колегите му в ръководството на Алианса ценят неговото скандинавско спокойствие, сдържаност и стабилност дори в най-сложните и трудни моменти на политически решения и действия. Най-сериозното му главоболие е Афганистан, където талибаните създадоха сериозни проблеми на най-голямата и най-кървавата досега задгранична мисия на НАТО за умиротворяване на раздираната от конфликти азиатска държава и за разбиване на гнездата на терористите, в които си подготвят атентатори за мисии по цял свят.

Расмусен се стремеше да постигне единодушие в Алианса за отношенията с Русия, с която Европа има много общи интереси. Между другото, дъщеря му Мария е работила като преводачка с руски и сърбохърватски. Кризата между Украйна и Русия, която се превърна и в криза на отношенията на Русия със Запада и нарасналото заради нея международно напрежение, изправиха НАТО на нокти. "Нато трябва да преразгледа своята стратегия", заяви преди дни генсекът на Алианса дни преди да дойде в София. Расмусен ще направи първите стъпки в тази посока и те видимо са свързани с намерението да се засили военното присъствие на НАТО в Източна Европа и да се увеличат средствата за въоръжения. Визитата му в България очевидно е свързана с тези задачи, с които след срещата на високо равнище на НАТО на 1 септември в Уелс ще се заеме номинираният от 28-те страни членки на Алианса за негов приемник скандинавец от Норвегия Йен Столтенберг.

Расмусен и семейството му често са във фокуса на медиите, защото фамилията им е образцова. Няма да е пресилено да бъде наречена "фамилия мечта". Андерс и съпругата му Ана-Мете имат три деца и внуче. След като Расмусен пое поста генсек на НАТО, той се премести със съпругата си в Брюксел в къща на 600 кв. м. Генсекът на НАТО обожава чаровната си жена, която го придружава на много форуми. Твърди се, че й е верен, въпреки че много дами са му фенки. Строгата му мъжествена осанка и спортното му телосложение се съчетават с голям чар, интелигентност, култура и умение да общува. Расмусен може да склони всеки свой опонент да се съгласи с него и да го послуша. Той съчетава умело твърдостта с чувството за компромис. Чарът му е толкова голям, че дори известният с претенциите си за супер мъжкар бивш италиански премиер Силвио Берлускони го поставя на първо място по хубост сред политиците в Европа. Расмусен е известен и като спортохолик, толкова е пристрастен към движението. Тича почти всеки ден, кара велосипед, ски и каяк със страстта на тийнейджър, твърдят негови близки. Известен е и като запален франкофон. Най-много обича да прекарва ваканциите си в Югозападна Франция, където отдавна си е купил къща.

Расмусен напуска най-високия политически пост в НАТО, когато когато организацията се готви да отпразнува 65-та си годишнина и е изправена пред нови предизвикателства заради украинската криза и изтеглянето в края на годината на бойните части от Афганистан. Укрепването на Алианса в мандата на Расмусен е гаранция, че организацията ще се справи успешно с новите задачи, коментират в централата на НАТО в Брюксел.И това е най-голямото признание за видния датчанин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай