Тежко ранени полицаи и опустошения след бунта в Скопие

МВР на Северна Македония предприема мерки за изясняване на случилото се

Тежко ранени полицаи и опустошения след бунта в Скопие | StandartNews.com

47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания, са били регистрирани след ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония, съобщават от местното МВР, цитирани от БТА.

Протестът започна пред сградата на правителството, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от вътрешното ведомство в Скопие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай