Путин закри РИА Новости (Обзор)

Путин закри РИА Новости (Обзор) | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин подписа указ за ликвидиране на държавната информационна агенция РИА Новости. На нейно място се създава като държавно предприятие Международна информационна агенция "Русия днес", съобщи ИТАР-ТАСС. Със същия указ държавният глава премахва радио "Гласът на Русия", чието имущество се прехвърля на МИА "Русия днес".

За генерален директор на новата агенция е назначен Дмитрий Кисельов, който е познат с положителното си отношение към Путин.

Кисельов е известен със спорните и консервативните си позиции, посочва АП и припомня епизод от негово телевизионно предаване през август, когато той заявил, че по негово мнение органите на хомосексуалните не са годни за трансплантации и трябва да бъдат изгаряни. Той нарече популярния опозиционер и блогър Алексей Навални "насекомо" и "дребен шут". За него опозицията са "капризни нарциси".

ИТАР-ТАСС цитира указа, публикуван на сайта на Кремъл. Той определя за основна насока в дейността на новата агенция "да отразява в чужбина държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Руската федерация".

Кремъл обяснява реформата в държавните медии със стремежа да се съкращават разходи и да се обяснява на света истината за Русия, предаде Ройтерс. Критиците обаче смятат, че предаването на относително либералния медиен холдинг в ръцете на Кисельов е крачка към възстановяване на съветските времена, когато вътрешните новини бяха монопол на ИТАР- ТАСС, а за външните отговаряха РИА - АПН и "Советское информбюро".

Генералните директори на МИА "Русия днес" ще бъдат назначавани и освобождавани от президента. Сега официалните новини ще бъдат монополизирани в ръцете на ИТАР-ТАСС, коментира в блога си известният руски журналист Андрей Малгин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай