Путин слага заплатата си в забранена банка

Санкциите на САЩ понижиха акциите на руските компании

Путин слага заплатата си в забранена банка | StandartNews.com

Брюксел/Москва. Руският президент Владимир Путин прие с хумор наложените от САЩ санкции и дори ги обърна на шега. Той заяви, че ще си сложи заплатата в наказаната банка "Россия", а заедно с него подобни коментари направиха и санкционираните от САЩ политици и бизнесмени. Всички руски сенатори пък вкупом призоваха и на тях да бъдат наложени наказания.

На среща на Съвета по сигурността на Русия вчера Путин посочи, че банка "Россия" няма нищо общо със събитията в Крим. "Доколкото схващам, става дума за някаква средна банка. Нямах сметка там, но определено ще си отворя такава в понеделник", заяви Путин. "Нещо повече, вече поисках заплатата ми да бъде превеждана в тази сметка", допълни руският държавен глава.

Според западни медии директорът на банка "Россия" Юрий Ковалчук е смятан за "банкера на Путин", а според американското министерство на финансите банката е "личната банка на високопоставените държавни служители на Руската федерация".

Путин коментира с ирония и санкциите срещу влиятелните бизнесмени Аркадий и Борис Ротенберг, Генадий Тимченко и Юрий Ковалчук. "Трябва да избягвам тези граждани, тъй като те компрометират страната", посочи Путин.
Желание да си отвори сметка в банка "Россия" изрази и шефът на президентската администрация Сергей Иванов, който е сред засегнатите от санкциите. Той посочи, че ситуацията не е нова за него, тъй като е работил 20 години за КГБ и многократно са му налагани забрани за влизане в някои страни.

Путин каза още, че Русия ще се въздържи засега да налага ответни санкции на САЩ и да въвежда визов режим с Украйна. "И в първия случай - американските санкции, и във втория - въвеждането на визов режим от Украйна според мен трябва засега да се въздържим от ответни стъпки", подчерта Путин. "Това засяга най-вече визовия режим с Украйна" - ако Русия предприеме тази мярка, "ще пострадат съвсем невинни милиони украинци, които бездруго живеят оскъдно, работейки в Русия, изкарват малко пари, за да си подкрепят семействата. Не бива да го правим", каза руският лидер.

Русия ще отвръща с огледални мерки на всички наложени срещу нея санкции,заяви обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Към санкциите ще действаме според принципа на взаимност", каза той и подчерта, че налагането на санкции "е абсолютно неприемливо за Русия". Международните санкции, които бяха наложени на руски официални лица и бизнесмени заради кримската криза, са абсолютно незаконни и ще създадат изкуствени бариери със Запада, заяви пък руският външен министър Сергей Лавров. Според него стремежите да бъде изолирана Русия водят до задънена улица.

Междувременно руският финансов сектор пострада от наложените от САЩ санкции. Вчера компаниите за разплащания "Виза" и "Мастъркард" спряха да обслужват банките "Россия", СМП банк и Собинбанк. От трите банки са потвърдили блокирането на трансакциите, като са уточнили, че клиентите могат да теглят пари в брой само от банкоматите на банките, но не могат да извършват безналични разплащания. Акциите на руските компании на московската борса се понижиха. Индексът MICEX, деноминиран в рубли, загуби 2%, а деноминираният в долари RTS падна с 2,4%. Акциите на най-голямата руска банка "Сбербанк" поевтиняха с 2,9%, а на "Газпром" с 3,2%. Рейтинговите агенции "Фич" и "Стандард енд пуърс" пък понижиха прогнозата на кредитния рейтинг на Русия от стабилна на негативна.
Междувременно САЩ предположиха, че Путин може да е милиардер и да притежава акции в компанията за търговия със суровини "Гунвор". Шефът на компанията Генадий Тимченко бе сред санкционираните от Вашингтон лица. В същото време се оказа, че Тимченко е продал дела си в компанията на 19 март - ден преди да бъдат наложени санкциите.
Руският премиер Дмитрий Медведев пък изчисли, че Украйна дължи на Русия 16 милиарда долара и заяви, че Москва може да си ги поиска напълно законно.

Медведев посочи, че Украйна дължи на Русия 11 милиарда долара, тъй като договорът, според който Русия снабдяваше Украйна с евтин газ в замяна на ползване на военноморската база в Севастопол, е "обект на денонсиране". Освен това руският премиер спомена за задълженията от 3 милиарда долара по неотдавнашен заем за Украйна чрез изкупуване на еврооблигации. Останалите около 2 милиарда долара от общата сума са дългове на Украйна към "Газпром".

ЕС не се реши на санкции, подписа с Украйна

Както и се очакваше, лидерите на ЕС не стигнаха до решение да наложат икономически санкции на Русия. Вместо това разшириха черния списък с руски и кримски представители и подписаха с Киев политическата част на споразумението за асоцииране, чието отлагане преди няколко месеца стана повод за начало на протестите в Украйна. Освен това срещата на лидерите завърши с поръчение към Европейската комисия да разработи план за действие за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия. През юни ще има двудневна среща на върха, на която лидерите ще обсъдят предложените им мерки.


Германският канцлер Ангела Меркел заяви след срещата, че вносът на американски шистов газ може да бъде решение за европейските страни. Европейските лидери решиха да разположат наблюдатели в Украйна, ако до дни не бъде постигнато споразумение за изпращане на представители на ОССЕ. Срещата на върха не доведе до икономически санкции за Русия, но добави 12 нови имена към списъка на ЕС, който предвижда визови ограничения и замразяване на авоари. Така общият брой в "черния списък" става 33 души. Сред новите попълнения са Сергей Глазиев, съветник на Владимир Путин, и председателите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин. Списъкът включва имената на вицепремиера Дмитрий Рогозин, директора на държавната новинарска агенция "Россия сегодня" ("Русия днес") Дмитрий Кисельов, както и военни командири и кримски официални лица. Ангела Меркел заяви, че на Русия може да бъдат наложени икономически и търговски санкции в случай на по-нататъшно изостряне на украинската криза.

Украинският премиер Арсений Яценюк пък призова в Брюксел ЕС да приеме действителни икономически санкции срещу Русия, която според него е заплаха за световния ред. Вчера ЕС и Украйна подписаха политическата част на споразумението за асоцииране, което доближи Киев с една стъпка до членство. Европейският съвет обяви, че е готов да подпише икономическата част от споразумението за асоцииране с Киев, но засега не е ясно кога точно може да стане това. ЕС препоръча украинското правителство бързо да започне амбициозна програма за структурни реформи, включително борба с корупцията и мерки за повишаване на прозрачността на всички фискални операции. Междувременно стана ясно, че 72 военни подразделения и структури на украинските въоръжените сили, дислоцирани на Крим, включително 6 кораба и 25 спомагателни съда, са издигнали руски знамена, предаде ИТАР-ТАСС. Яценюк обяви, че страната му ще даде военен отговор на всеки опит на Русия да анексира Източна Украйна. Руският военен министър Сергей Шойгу обаче увери, че Русия няма намерение да изпраща войски там.

Арестуваха шефа на "Навтогаз"

Полицията в Украйна арестува шефа на националната енергийна компания "Навтогаз" Евгений Бакулин. Срещу него е започнато разследване за корупционни схеми и операции за източване на средства от газовия сектор на страната. Това съобщи украинският вътрешен министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс. В централата на "Нафтогаз" вчера следобед се извършваха обиски от въоръжени лица с маски. Работата на служителите бе блокирана. На държавата са нанесени щети за 4 милиарда долара, съобщи Аваков. Според министъра обаче това не е окончателната цифра на злоупотребите, защото разследването тече в няколко посоки. Има и други арестувани от предприятията в газовия сектор. Бакулин е близък приятел с бившия украински вицепремиер Юри Бойко. На поста шеф на "Нафтогаз" той е назначен през 2010 г. от сваления президент Виктор Янукович.

САЩ готвят учения с България в Полша

САЩ подготвят военни учения в Полша, в които може да участват също така Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, България, Литва, Латвия и Естония, съобщи Ройтерс, като цитира американския посланик в Полша Стивън Мъл. Той уточнява, че САЩ подготвят големи военни учения във военновъздушната база Ласк, в Централна Полша. САЩ, България и Румъния вече проведоха общи маневри в Черно море. На полигона "Ново село" пък от вчера до 4 април ще се проведе учението на НАТО - SABER GUARDIAN, в което участват близо 700 военнослужещи от 12 нации включително от Украйна.

Междувременно стана ясно, че Франция замразява военното сътрудничество с Русия. Това съобщи френският военен министър Жан-Ив льо Дриан. Той уточни, че мярката ще засегне съвместни военни учения, но не каза нищо за съдбата на договорите за доставка на хеликоптероносачи "Мистрал" на Русия.

Германия пък реши да спре одобряването на всякакъв износ за Русия в сферата на отбраната.

Путин подписа договора за Крим

Президентът Владимир Путин подписа вчера закона за ратифициране на договора за приемане на Крим и Севастопол в Руската федерация. Той подписа и закона за създаване на 2 нови субекта на РФ - Република Крим и града с федерално значение Севастопол. С това правната процедура по присъединяването им към Русия завърши. По-рано вчера парламентът одобри окончателно ратификационния договор след гласуване в горната камара - Съвета на Федерацията. На церемония в Кремъл, предавана на живо по държавната телевизия, Путин нарече приемането на Крим в Русия забележително събитие. С друг указ той разпореди празничен салют в Москва, Симферопол и Севастопол.
В същото време се появиха информации, че в Южна и Източна Украйна се готвят протести с искане за референдуми по статута им. Проруски движения настояват или за отцепване на регионите им от Украйна, или за федерализация на страната, твърди "РБК дейли". Активисти на протестни движения споделят планове за нови митинги срещу властта на Киев през уикенда в Одеса, Донецк, Луганск и други градове.

Маккейн: Отиде ми почивката в Сибир

Американският сенатор Джон Маккейн, който попадна в списъка на Кремъл за санкции на американски държавници, реши да се пошегува с решението на руските власти. "Предполагам, че това означава, че пролетната ми ваканция в Сибир се отлага, загубил съм от акциите си в "Газпром", а тайната ми банкова сметка в Москва е замразена", каза иронично Маккейн.

Сенаторът обясни, че въпреки санкциите няма да променя позицията си за Украйна и Крим. "Няма да спря усилията си в името на свободата и териториалната цялост на Украйна включително Крим", обясни Маккейн. На иронията на Маккейн не закъсня да отговори известният с остроумието си руски вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той посъветва Джон Маккейн да не се зарича, че няма да "се разходи в Сибир", предаде Интерфакс. "Е, Джони, никога не казвай никога!", написа Рогозин в своя англоезичен блог в Туитър.

Филарет: Путин използва дяволски метод

Православният патриарх на Киев Филарет обвини руския президент Владимир Путин, че е използвал "дяволски" метод в речта си за присъединяването на Крим към Русия, предаде АФП. "Владимир Путин започна официално да използва изрази като "руския свят", "историческата Русия", "руснаците са разделена нация", "ние и украинците сме един и същ народ"... Това, както и носталгията по отминалото величие и желанието за реванш за разпадането на СССР, е копие на идеологията и реториката на фашистките режими на XX век, по-конкретно в Германия и Италия", смята Филарет.

Олигарх плати 125 млн. евро гаранция

Украинският олигарх Дмитро Фирташ, който бе арестуван във Виена, бе освободен под гаранция от рекордните 125 милиона евро, съобщи Ройтерс.

Фирташ бе арестуван на 12 март по искане на американските власти. Той е разследван за участие в международна корупционна схема. Австрийският съд започна процедура по екстрадирането му към САЩ. Окончателното решение за екстрадицията се очаква до няколко седмици.

Бизнесът на Фирташ е търговия с химикали и газ и процъфтя по времето на президента Виктор Янукович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай