Путин: Санкциите срещу Русия противоречат на международното право

Путин: Санкциите срещу Русия противоречат на международното право | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин заяви, че  САЩ подкопават устоите на международните икономически отношения със санкциите, които налагат на Москва.

"Това е вредно, и разбира се ни нанася определени вреди, но е вредно и за тях, тъй като в същността си те подкопават цялата система на международните икономически отношения. Силно се надявам, че в крайна сметка те ще го проумеят и всичко ще остане в миналото", каза Путин в интервю за ИТАР-ТАСС преди началото на срещата на върха на страните от Г-20.

Руският президент заяви, че няма да повдига въпроса за санкциите на срещата, която започва утре в Австралия, тъй като "няма смисъл".

Замразяването на активи, забраната за визи и изолирането на руските компании от западните финансови пазари и технологии противоречи на международното право, защото единствено ООН има право на подобни мерки, обяснява тезата си президентът.

Те противоречат и на търговски споразумения, включително Генералното споразумение за тарифите и търговията (ГАТТ), прераснало в Световната търговска организация, допълни той. "На определен етап САЩ създадоха тази организация. Сега жестоко погазват принципите й. Надявам се, че в крайна сметка разумът ще надделее."

Президентът призна, че санкциите и поевтиняващият петрол създават проблеми на руската икономика, но добави, че "нашите резерви са достатъчно големи и ни позволяват да сме уверени, че ще изпълним социалните си обещания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай