Путин: Русия не се стреми да бъде суперсила

Путин: Русия не се стреми да бъде суперсила | StandartNews.com

Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви в четвъртък, че Русия не се опитва да бъде суперсила или да "учи някой как да живее", което е завоалирана критика към САЩ.

"Ние не се стремим да се наричаме някаква свръхсила, нито имаме амбицията за глобална и регионална хегемония", заяви Путин в ежегодното си обръщение за състоянието на нацията.

Путин каза, че разчита на украинското правителство и опозицията за намирането на политическо решение на кризата в тяхната страна.

В реч пред депутати и други официални лица, той също така подчерта, че митническият съюз, в който той се надява да вкара Украйна, се основава на равни права за всички потребители и ще им осигури икономически ползи.

"Надявам се, че всички политически сили в страната ще успеят да постигнат споразумение, което е в интерес на украинския народ и да се намери решение на всички проблеми, които са натрупани", каза той за протести в украинската столица Киев.

Путин призна за първи път в четвъртък, че икономическите проблеми на Русия са предизвикани от вътрешния пазар и фискална политика, но обеща да не се откаже от обещанията за нови бюджетни разходи, които направи при завръщането си в Кремъл миналата година.

Третият президентски мандат на Путин е белязано от забавянето в икономиката и правителството намали прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 1,4 на сто.

Дългосрочен растеж е вероятно да средно 2.5% , изоставайки от световната икономика и други развиващи се пазари. Междувременно правителството рискува да изчерпи спестяванията от последните три години, предупреждават служители .

"Ние трябва да бъдем ясни: основните причини за забавянето на икономическия растеж не са външни, но вътрешни," каза Путин.

Путин по-рано обвини лошите глобални условия за забавяне на икономическия растеж на Русия, но след като цената на петрола - основният износ на Русия - се повиши, неговата диагноза е далече от целта .

Путин заяви, че ниска производителност на труда е основна пречка пред руската икономика, класирана от Световната банка на пето място в света по паритет на покупателната способност.

"Русия е сред петте най-големи световни икономики ", каза Путин. "Въпреки това ние изоставаме от развитите страни с две трети до три четвърти по такъв основен показател като производителността на труда."

"Компаниите, регистрирани в офрошни зони и територии със статут на данъчно убежище, не бива да се ползват от държавна подкрепа в Русия, включително такава под формата на кредити от външнотърговската "Внешекономбанк" и държавни гаранции."

Освен това в словото си за приоритетите на управлението в следващите 12 месеца държавният глава предложи за офшорните компании изобщо да се забрани достъпът до държавни поръчки.

Доходите на такива дружества, получени в Руската федерация, трябва да се облагат по руските данъчни ставки, допълни Путин. "Офшорните компании са длъжни да работят по нашите данъчни правила, данъците трябва да се плащат в нашия бюджет. Искате офшорки - моля, но парите - тук."

С други думи, "искаш ли държавна подкрепа и държавни поръчки - регистрирай се в Русия", поясни той.

Президентът обърна внимание на това, че още не се виждат белези на т.нар. деофшоризация на руската икономика. "Почти нищо не е сторено", каза той.

Друго послание, засягащо икономиката, е за банковия надзор. Според Путин за предоставяне на умишлено недостоверни и непълни сведения за реалното състояние на банки, застрахователни компании, пенсионни дружества и други финансови институции трябва да се въведе наказателна отговорност на ръководството им. Трябва да защитим интересите на добросъвестните клиенти и вложители на проблемните банки, но и да продължим твърдата линия за избягване на кредитно-финансовата ни система от разните там "кантори за пране" и "перални на пари", добави президентът.

"Убеден съм, че Конституцията трябва да бъде стабилна като закон, като най-вече това се отнася за глава Втора, в която се определят правата и свободите на човека и гражданина", заяви Владимир Путин.

"При това животът не е спрял на едно място конституционният процес не бива да се разглежда като окончателно завършен, мъртъв. Корекции на Конституцията са възможни и необходими, произтичащи от самия живот", подчерта Путин.

Путин заяви, че сливането на Върховния и Висшия арбитражен съд ще позволи изпълнението на основния конституционен принцип – равенство на всички пред закона.

"Мисля, че обединението на съдилищата ще вкара правото в едно русло, което означава засилване на гаранциите за изпълнението на най-важния конституционен принцип – равенството пред закона", заяви Путин пред Федералното събрание.

Путин постави за задача на руското федерално правителство да създаде мрежа от територии с ускорено развитие в Източен Сибир и руския Далечен Изток.

По думите му в тези райони трябва да бъде подсигурена 5 годишна „данъчна ваканция" за доходи от данъка за добив на полезни изкопаеми, данък за земя и имущество. Трябва да се обърне внимание също така и на осигурителните вноски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай