Путин изтегля руските сили от Сирия

Путин изтегля руските сили от Сирия | StandartNews.com

Владимир Путин нареди нареди на руските военни сили да се изтеглят от Сирия. „Смятам че задачите, поставени пред Министерството на отбраната, са изпълнени като цяло. Затова заповядвам от утрешния ден да започне изтеглянето на основната част от нашата военна групировка от Сирийската Арабска република", заяви президентът на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

Руските военни пунктове в Тартус и в базата Хмеймим трябва да продължат работата си. Русия ще запази в Сирия пункта за осигуряване на въздушните полети, чиято цел е да контролират спазването на примирието, обясни Путин. И уточни, че е уведомил сирийския президент Башар Асад за взетото решение.

На срещата Владимир Путин нареди на Сергей Лавров да активизира още повече руската дипломация в организирането на мирния процес в Сирия. „Държа Министерството на външните работи да интензифицира участието на Руската федерация в организирането на мирния процес за разрешаването на сирийския проблем", каза руският държавен глава на срещата.

Военният министър Сергей Шойгу докладва, че руските части са унищожили над 2000 бойци, родом от Русия. Сред тях са и 17 полеви командири.

5-годишният конфликт в Сирия е направил близо 2,4 милиона деца бежанци, убил е много и е станал причина за набирането на деца като войници, съобщава Sydney morning herald, като се позовава на Уницеф. Според организацията на ООН някои от децата, които са вземани за бойци, са на около 7 години, пише "Фокус".

В доклада си „Няма място за децата" Уницеф посочва, че над 8 милиона деца в Сирия и съседните страни се нуждаят от хуманитарна помощ, тъй като международните усилия в помощ на сирийците често страдат от недостатъчно финансиране.

Двойно повече хора сега живеят в условия на обсада или в труднодостъпни райони в сравнение с 2013 година. Най-малко 2 милиона от лишените от помощ са деца, включително 200 хиляди деца в обсадените територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай