Путин инициира обсъждане за Сирия на срещата на Г20

Путин инициира обсъждане за Сирия на срещата на Г20 | StandartNews.com

Стрелна. Руският държавен глава Владимир Путин предложи в изказването си на срещата на Г20 в дневния ред да бъдат включени и наболелите въпроси на международната политика, предаде Интерфакс.

„Някои от участниците се обърнаха към мен с молба да се даде възможност да се обсъдят и други, невлезли първоначално в нашия план, но много важни и остри теми, от международната политика, в частност ситуацията около Сирия. Предлагам това да стане по време на вечерята", каза Путин.

Френският президент Франсоа Оланд днес заяви, че очаква от Г20 „политически напредък" по сирийския въпрос, предаде АФП.

При пристигането си в Санкт Петербург Оланд изрази желанието си за постигане на единна европейска позиция по въпроса.

Оланд уточни, че разговорите му с американския президент Барак Обама и с руския му колега Владимир Путин ще имат за цел именно постигането на „напредък в политически план".

Започналата днес в Санкт Петербург двудневна среща на върха на най-мощните икономически страни от групата на Г-20 ще протече в сянката на конфликта в Сирия и очаквания военен удар на САЩ срещу режима на президента Башар Асад, отбелязват руските и западните медии. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също заяви, че той иска да направи от проблема в тази арабска страна приоритетна тема, въпреки че Сирия не фигурира в официалния дневен ред на форума. Наблюдателите обаче са скептични за вероятността да се намери общо решение на този проблем. Показателно е, че планираната при подготовката на форума отделна среща между руския президент Владимир Путин и американския президент Барак Обама няма да се състои. Експерти отбелязват, че заради противоположните позиции на САЩ и Русия за Сирия двустранните им отношения са паднали на най-ниското равнище от времето на Студената война. Путин и Обама ще беседват в рамките на форума, но отделна среща няма да има, отбеляза ИТАР-ТАСС. Движеща сила в Санкт Петербург ще бъде пренебрежението на Путин към Обама, смятат западна наблюдатели, които в момента не виждат предпоставки за положителни резултати към политически изход от конфликта в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай