Събота,

Путин забрави за рейтинга си, работи ден и нощ

От: Рачо Рачев -
205
Путин забрави за рейтинга си, работи ден и нощ
A
A
A

Владимир Путин и руското правителство работят "ден и нощ", разработвайки мерки за подкрепа на руските граждани, пострадали от кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, каза снощи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Именно затова са налице определени мерки, които имат за цел да помогнат на хората да получат заплатите си, да получат съответните субсидирани кредити в банковите учреждения", посочи той в интервю за телевизионния канал RTVI.

ТАСС припомня предишно изявление на Путин, че в Русия ще бъде задействан общонационален план за действия по възстановяване на икономиката и доходите на гражданите. Програмата ще стартира синхронно с поетапното отменяне на епидемиологичните ограничения.

Песков добави, че президентът се отнася "достатъчно безразлично" към колебанията на своя рейтинг. "Путин винаги е казвал, че ако се страхуваш от падане на рейтинга, тогава просто нищо не можеш да свършиш. Той винаги е отделял повече време на своята работа, а не на възможните последствия за рейтинга", отбеляза говорителят. Песков изрази увереност, че Путин "беше и си остава политик, който се ползва с подкрепата, доверието и разбирането на огромното мнозинство граждани на Руската федерация".

Говорейки за хода на пандемията в Русия, президентският говорител изрази убеждение, че статистиката за заразените и починалите в страната не се занижава и че няма основания за такива съмнения. Той изрази надежда, че Русия вече излиза на "платото" на заболеваемостта, но въпреки това режимът на самоизолация трябва да се спазва до 11 май. "Ситуацията до голяма степен ще зависи от това доколко дисциплинирано ще си останем вкъщи по време на предстоящите майски празници". В противен случай "плато няма да има, а кривата на заразата отново ще тръгне нагоре", подчерта Песков.

Според него дълбочината на кризата, която ще последва след пандемията, е непредсказуема и едва ли има икономисти, които могат да предскажат точно как ще се развие кризата в един или друг отрасъл на икономиката и докога ще трае тя. Русия, обаче, има достатъчно потенциал, за да смекчи всякакви негативни последствия на кризата, подчерта той. "Държавата продължава да изпълнява целия обем на социалните си задължения", каза Песков, заобикаляйки директния отговор на зададения му въпрос защо няма преки парични помощи за гражданите в сегашните трудни условия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички