Петък,

Путин: "Турски поток" може да завие към Гърция

От: Стандарт -
A
A
A

Руският президент Владимир Путин не изключи преминаването на втората тръба на "Турски поток" през Гърция, което би означавало провал на българските надежди. "Това е напълно реално", каза Путин на пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кремъл. 

 Според Путин, въпросът се обсъжда както с Гърция, така и с Турция и решението ще е икономически изгодно за всички страни. От своя страна, Ципрас обяви ,че страната му вече е почти готова с газопровода ТАР и няма причина да не може да бъде включен и руски газ по пътя към Европа и по-точно към Италия. "Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големи инфраструктурни проекти за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут", каза Путин.

Той подчерта, че енергетиката е много важна сфера от сътрудничеството на страните. Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Путин посочи, че руските иновативни компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с широк асортимент продукция и услуги.

Руският президент заяви още, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават.

Както е известно, вариантите за втората тръба по пътя й към Европа са два - през Гърция и след това през Адриатическо море до Италия и през България, Сърбия, Унгария, Словакия до Австрия. Все още няма официално решение, макар че "Газпром" обяви интереса си да участва в обявения от "Булгартрансгаз" тендер за нови газови мощности през декември. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички