Путин се засили към Ердоган. И уплаши света!

Ето част от изявленията на двамата

Путин се засили към Ердоган. И уплаши света! | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна днес в Казахстан, за да участва заедно с други азиатски лидери в срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия. Путин ще проведе отделни разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и емира на Катар - шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Ето какво каза Путин в началото на срещата (цитати по ТАСС):

Светът става истински многополюсен и Азия играе много видима, ако не и ключова роля в това, с появата на нови центрове на сила.

Страните от Азия са двигател на световния икономически растеж.

Русия участва активно във всички тези процеси. Ние сме за развитието и просперитета на Азия и за тази цел се стремим да създадем широко отворено пространство за взаимноизгодно търговско и инвестиционно сътрудничество, за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в различни сектори на икономиката.

Работим с други азиатски държави за насърчаване на една равноправна и неделима система за сигурност, основана на общопризнатите принципи на международното право съгласно Устава на Организацията на обединените нации.

Смятаме, че сме изправени пред реална заплаха от глад и нестабилност на цените на храните в световен мащаб и че съществува реална опасност от големи сътресения.

Необходимо е преразглеждане на световната финансова система, която в продължение на десетилетия позволяваше на самопровъзгласилия се т.нар. златен милиард, който блокира всички капиталови и технологични потоци, да живее до голяма степен за сметка на другите.

Считаме, че по-активното използване на националните валути при взаимните разплащания е приоритетна стъпка.

Трябва да размразим незаконно блокираните средства на Афганистан и да компенсираме тази страна за щетите, нанесени през годините.

А ето какво каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган (цитати по БТА):

Турция се обявява за справедлив край на руско-украинската война и вярва, че съществуват дипломатически лостове за решение въпреки сложността по определени въпроси.

Турският лидер призова за продължаване на диалога за постигане на "незабавно прекратяване на кръвопролитието" в Украйна.

Човечеството преминава през сложен период на промяна в баланса на силите на световната сцена, което изисква реформа на ООН.

"Турция вече дълго време заявява, че "светът е повече от пет (постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН)", като привлича вниманието към значението на реформите в световната организация. Жителите на всички страни споделят обща съдба. Пандемията отново потвърди този факт".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай