Сряда,

Путин с яростна атака срещу щатски социални мрежи

От: Редактор -
158
Путин с яростна атака срещу щатски социални мрежи
A
A
A

Руският президент Владимир Путин подписа днес серия от новоприети от парламента закони, които дават нови пълномощия на властите да ограничават американските интернет гиганти.

Също така и да характеризират отделни личности като "чуждестранни агенти" и да налагат тежки наказания за разкриване на лични данни за служители на руските служби за сигурност.

Законите въвеждат също и нови ограничения за организирането на протестни акции.

Така завършва продължил една година процес на конституционни реформи, позволяващ на 68-годишния Путин да остане на власт още два 6-годишни мандата,вместо да се оттегли през 2024 г., както той бе правно задължен да направи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Едно от конституционните нововъведения гарантира на бивши президенти пожизнен имунитет от съдебно преследване, което също даде повод на анализатори да гадаят какви са неговите планове.

Един от новите закони, подписани днес от президента, дава право на Русия да блокира или да ограничава достъпа до сайтове, които "дискриминират" руски медии. Това е руският отговор на американски социални мрежи, като Фейсбук, Туитър, ЮТюб и Гугъл, някои от които започнаха да маркират с предупреждение новини от руски медии, поставяйки им надпис "свързана с държавата медия"

Друг от новите закони налага солени глоби на тези социални мрежи, ако те не отстраняват своевременно забранено съдържание, което според руски депутати, цитирани от Ройтерс, е честа практика на ЮТюб и Фейсбук.

Тези глоби могат да достигнат до 20 процента от миналогодишния базиран в Русия оборот на тези сайтове, ако те не изпълнят искане за отстраняване на забранено от руските власти съдържание.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com