Путин с предложение към САЩ, говори за нападение над Украйна

Безпокои ни перспективата за примане на Киев в НАТО, призна руският президент

Путин с предложение към САЩ, говори за нападение над Украйна | StandartNews.com

Русия ще продължи диалога със Съединените щати. Москва ще подготви предложения в областта на сигурността и ще ги предаде на Вашингтон след няколко дни, обяви руският президент Владимир Путин, предаде БТА.

Той говори на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Сочи днес - ден след като проведе видеоконферентен разговор с американския си колега Джо Байдън. Разговорът ми с Байдън бе открит и конструктивен и най-важното е, че има възможност да продължим диалога, каза Путин пред репортери.

В същото време той отхвърли твърденията, че Русия планира атака срещу Украйна, и ги определи като провокация."Не може да не ни безпокои перспективата за възможно приемане на Украйна в НАТО, заяви Путин. Той се аргументира, че "от това, безусловно, ще последва разполагане в (съседната на Русия страна) на съответните военни контингенти, бази и заплашващи ни оръжия".

През последните десетилетия инфраструктурата на НАТО се доближава до границите на Русия, въпреки че тя много пъти изрази опасения в тази връзка, отчете Путин. "И сега ние виждаме комплекси за противоракетна отбрана в Полша и Румъния", напомни той.

Путин подчерта, че НАТО води ясно изразена конфронтационна линия срещу Русия. Разширяването на Северноатлантическия съюз на изток, включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия, предупреди той. Путин обобщи позицията си, че "Русия води външна политика за мир, но има правото да защитава своята сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай