Путин с остър удар срещу неприятелите

Руският президент удължи забрана

Путин с остър удар срещу неприятелите | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин удължи забраната за сделки с акции на чужденци от неприятелски държави в руски стратегически компании, редица банки и други дружества, включително в сектора на горивата и енергетиката, до края на 2023 г., предаде ТАСС.

Преди това ограниченията бяха в сила до 31 декември 2022 г., но в новия документ се посочва датата "до 31 декември 2023 г. включително".

Забраната се отнася за всички сделки, които променят структурата на собствеността на руските дружества, техния акционерен капитал и установената процедура за изпълнение на инвестиционни проекти. Ограниченията се отнасят за сделки с акции на "неприятелски" инвеститори в уставните капитали на стратегически предприятия и компании с дялове във фирми, които произвеждат и обслужват оборудване за горивно-енергийния комплекс, доставчици на топлинна и електрическа енергия и нефтопреработвателни заводи, с акции в руски банки (съгласно списък, съгласуван от кабинета и Централната банка) и с ценни книжа на компании, разработващи големи находища.

Отделно от това има забрана за сделки с акции на инвеститори от неприятелски държави по проектите "Сахалин-1" и Харягинското находище в Ненецкия автономен окръг, пише БГНЕС.

Президентът обаче може със специално решение да разреши всяка сделка, която попада в обхвата на ограниченията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай