Путин пристигна с "Аурус", "Звярът" докара Байдън

"Добре дошли в Женева, град на мира", поздрави президентите швейцарският им колега Ги Пармелен и ги остави насаме

Путин пристигна с "Аурус", "Звярът" докара Байдън | StandartNews.com

Владимир Путин пристигна на мястото на срещата в Женева с руската президентска лимузина "Аурус Сенат", която струва 1,2 млн. евро.  Задвижването е хибридно, с обща мощност 600 конски сили. Монтирана е деветстепенна автоматична скоростна кутия. Бронезащитата издържа на картечен откос или попадение с бронебоен патрон от снайперистка пушка "Драгунов".

Шейхове поръчват руския Ролс ройс

"Кадилак 1", наричан "Звярът" или "Дилижансът", докара Джо Байдън. Пасажерската част се намира в защитна капсула от титан и композитни материали. Оборудването включва прибор за нощно виждане, установка за създаване на димна завеса, разпръскване на сълзотворен газ, функция за пожарогасене и инсталация за автономно подаване на кислород в херметизиращ се салон.

Американският президент пристигна във вила "Ла Гранж" от хотел "Интерконтинентал", където прекара нощта, а руският лидер долетя днес от  Русия. Джо Байдън и Владимир Путин бяха посрещнати от швейцарския домакин, който им пожела ползотворна работа преди да се оттегли.

Около 4 000 полицаи, военни и агенти осигуряват периметър за сигурност на срещата. От една седмица вилата и околния парк са отцепени от метални заграждения с бодлива тел в горната част. Небето е затворено не само за самолети, но и за всякакви летателни машини, включително и дронове.

Забранено е плаването по Женевското езеро на цивилни лодки.

Пред посолствата на Съединените щати и Русия са разположени швейцарски войници. Емблематичният хотел "Интерконтинентал", където американският президент прекара нощта, е превърнат в крепост. На крак са 95 процента от полицаите в Женева, подкрепят ги 900 техни колеги от цяла Швейцария. Затворено е въздушното пространство в радиус от 50 километра от мястото на срещата. На място са разположени противовъздушни батареи.

"Добре дошли в Женева, град на мира. Чест е за Швейцария да ви приветства на тази среща на върха. Като следва своето традиционно съдействие страната ни е щастлива да допринесе за диалога и взаимното разбирателство. Господа президенти, желая ви ползотворен диалог в интерес на вашите две страни и света. Най-добри пожелания и довиждане", каза преди срещата президентът на Швейцария Ги Пармелен.

"Господин президент, бих искал да ви благодаря за Вашата инициатива да се срещнем днес. Зная, че сте имали дълго пътуване и много работа. При това в руско-американските отношения се натрупаха много въпроси, които изискват обсъждане на най-високо равнище. Надявам се, че нашата среща ще бъде продуктивна", бяха първите думи на Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай