Путин празнува Рождество извън Москва

Президентът на Русия присъства на рождественското богослужение в църквата „Николай Чудотворец“ в Новгородска област

Путин празнува Рождество извън Москва | StandartNews.com

На днешния 7 януари православните християни в Русия празнуват Коледа. Президентът Владимир Путин спази традицията от последните години да посреща Рождество Христово извън Москва. Тази година президентът Путин присъства на рождественското богослужение в църквата „Николай Чудотворец“ в Новгородска област.

През 2020 г. държавният глава участва в литургията в катедралата „Преображение Господне“ в Санкт Петербург, където е кръстен в средата на 20 век /на снимката/

Църквата край град Векили Новгород, където Путин е сега, е един от най-древните православни храмове в Русия. Построена е през 1292г. на остров Липно в делтата на река Мста. Била е част от съществуващия по онова време Николо-Липненски манастир. Преданието гласи, че църквата е била издигната на мястото, където още през 11 век се е появила чудотворна икона на Свети Николай. Благодарение на нея се е изцелил новгородският княз Мстислав, син на великия княз на Киевска Рус Владимир Мономах. През 2016 г. президентът Владимир Путин и тогавашният премиер Дмитрий Медведев посетиха църквата. Министерството на културата отпусна пари за реставрацията й, която приключи през 2019 г., съобщи БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай