Путин потрива ръце за нефта и газа. Прати знак на Запада

Сравни се с Петър Велики, обяви, че иска да си върне обратно Украйна

Путин потрива ръце за нефта и газа. Прати знак на Запада | StandartNews.com

Знак на Запада за руския нефт и газ прави руският президент Владимир Путин.

Западът няма да може да се откъсне от руския нефт и газ в продължение на години, каза Путин и добави, че никой не знае какво може да се случи през това време, така че руските компании няма да „бетонират петролните си кладенци“, пише Би Би Си.

Това се случва, след като американски официален представител призна, че руските печалби от енергетиката сега може да са по-високи, отколкото преди войната. В момента ЕС внася около 40% от своя газ от Русия.

Блокът е поел ангажимент да намали зависимостта си от руския петрол с 90% до края на 2022 г., но досега не е поел никакви ангажименти по отношение на газа, припомни бТВ.

САЩ наложиха ембарго върху всички руски енергийни продукти. Ограниченията върху руската енергия имат за цел да накажат Москва за нахлуването в Украйна. Но нарастващите световни цени на петрола и газа означават, че руските печалби биха могли да нараснат през последните месеци въпреки намаляването на общото предлагане.

"Обемът на петрола на световния пазар намалява, а цените се повишават. Печалбите на компаниите се увеличават", заяви президентът Путин пред група млади предприемачи.

Руският президент говори в четвъртък, след като посети изложба в Москва, посветена на 350-годишнината от рождението на руския монарх Петър Велики. Владетелят от XVIII в. води дълга териториална война срещу Швеция, която Путин изглежда сравни с нахлуването си в Украйна.

"Създава се впечатлението, че воювайки с Швеция, той е заграбил нещо. Той не е вземал нищо, а си го е връщал обратно", каза той.

"Нашата отговорност също е да вземем обратно и да укрепим", допълни Путин, в очевидна препратка към случващото се в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай