Събота,

Путин подкара първия руски влак до Крим

От: Редактори, сн. ТАСС -
334
Путин подкара първия руски влак до Крим
A
A
A

Руски влак за Крим потегли от жп гара "Московски" в Санкт Петербург в понеделник и ще пристигне на полуострова през Кримския мост в сутрешните часове на сряда, 25 декември.

Руският президент Владимир Путин участва в церемонията, като официално откри железопътния трафик по моста, свързващ континентална Русия с Кримския полуостров.

Кримският мост, през който ще пътува влакът, е най-дългият мост, който Русия някога е изграждала и се счита за един от най-дългите мостове в Европа. Мостът беше официално открит за движение на автомобили на 15 май 2018 година, като се очаква цялостните строителни работи да приключат до юни 2020 година.

Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 година и оттогава е подложена на критика от западните сили.

Путин пристигна с първия влак от град Керч на Кримския полуостров до континенталния град Таман и така на практика откри движението по 19-километровия мост - най-дългия мост в Европа.

Проектът на стойност 3,6 милиарда долара има за цел да укрепи връзките между Русия и Крим, като засили товарния транспорт и увеличи потока от туристи.

Путин поздрави строителните работници, осъществили проекта. "Вие показахте, че можем да изпълняваме такива мащабни проекти въз основа на собствената си технологична база. Това вдъхва у всеки у нас увереност, че можем да осъществяваме и други такива проекти в бъдеще и непременно ще го направим", каза държавният глава.

Такива инфраструктурни обекти като този грандиозен мост, който вие построихте, ще влияят на цялата икономика, отбеляза той и изтъкна, че днес железопътното движение не се открива, а се възстановява.

Движението на автомобили по паралелен мост през Керченския проток между Черно и Азовско море беше открито през май 2018 г.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички