Путин отправя традиционното си годишно послание

Тази година се очаква посланието на държавния глава да бъде съсредоточено върху вътрешноруска проблематика - социалната политика и борбата с корупцията

Путин отправя традиционното си годишно послание | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин ще отправи днес петнадесетото си годишно послание към Федералното събрание. Изказването пред двете камари на парламента е програмен документ, в който държавният глава очертава стратегическите насоки за развитие на страната в краткосрочна перспектива, припомня БНР. 

Миналата година Владимир Путин отправи годишното си послание непосредствено преди изборите на 18 март, на които спечели четвърти президентски мандат със 76% подкрепа. Тогава той определи като основен свой приоритет грижата за благополучието на хората, а като основна заплаха за страната - изоставането. 

Днес той ще говори на фона на очертаващите се нови европейски и американски санкции срещу Русия, отлива на чуждестранни инвестиции, недоволството от увеличаването на пенсионната възраст и намаляването на доходите, повишаването на ДДС, ускорената инфлация и очаквания скромен годишен икономически растеж от около 1,3 на сто. 

Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков съобщи още миналия понеделник, че работата над посланието е преминала в заключителен стадий. 

Миналата година Путин разказа за най-новите видове стратегическо въоръжение, с които разполага Русия: на екраните бяха демонстрирани изпитания на най-съвременното руско оръжие, пише Агенция "Фокус". 

Този път, както заяви Песков, въпросът за целесъобразността от използването на инфографики ще бъде решен, след като бъде определено основното съдържание на речта. 

Основните акценти в предстоящото послание ще бъдат в сферата на социалната политика: преодоляването на бедността, увеличаването на продължителността на живота, повишаването на материалното състояние на гражданите, оценка на работата на правителството и борбата с корупцията, както и създаването на условия за икономическо развитие и международния дневен ред, считат руските депутати от двете палати. 

Според оценките на експертите, с които се е свързала РИА Новости, през тази година посланието ще бъде съсредоточено основно върху вътрешноруска проблематика. 

Годишното послание към Федералното събрание беше въведено от президента Борис Елцин. За първи път той се обърна към парламента на 24 февруари 1994 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай