Путин изплю камъчето за Беларус, как го нарече Лукашенко

Руският президент се срещна беларуския си колега

Путин изплю камъчето за Беларус, как го нарече Лукашенко | StandartNews.com

Русия не иска да поглъща Беларус. Това заяви Владимир Путин на обща пресконференция след днешната си среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Минск. Руският лидер добави, че "врагът", който той не назова, иска да попречи на интеграцията между двете държави, предаде Ройтерс.

"Русия няма интерес да поглъща никого", каза Путин. "Просто в подобно нещо няма никаква целесъобразност", каза той на пресконференцията с Лукашенко.

Беларуският президент, от своя страна, нарече руския си колега "по-голям брат" и похвали Русия, че е протегнала ръка на страната му, осигурявайки ѝ нефт и газ на преференциални цени.

През февруари Москва използва територията на Беларус като плацдарм за неуспешното настъпление на руската армия към Киев, а през последните месеци се наблюдава съвместна руско-беларуска военна активност, отбелязва Ройтерс.

Началникът на обединения щаб на украинските въоръжени сили ген. Сергий Наев заяви, че според него предмет на днешните преговори между Путин и Лукашенко ще бъде "по-нататъшната агресия срещу Украйна и участието в по-широк план на беларуските въоръжени сили в операцията срещу Украйна". Той добави, че по мнение на украинските военни става дума и за участие на беларуски войски "на терен".

Нито един от присъстващите журналисти на общата пресконференция не зададе на Путин и Лукашенко - който многократно е заявявал, че страната му няма да бъде вкарана в конфликта в Украйна - въпрос за войната.

Отговорите им като цяло бяха посветени на все по-тясното икономическо и отбранително сближаване между страните им (които официално се намират в съюз помежду си, известен като Съюзна държава) и на вчерашния финал на Световното първенство по футбол в Катар, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай