Путин и Ердоган се срещат в Сочи

Разговорът ще бъде „задълбочен и сложен, няма да се бърза“, двамата лидери ще трябва да обсъдят много теми, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Путин и Ердоган се срещат в Сочи | StandartNews.com

В Сочи започнаха преговорите в тесен формат между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, предават РИА Новости и Агенция "Фокус". Разговорът ще бъде „задълбочен и сложен, няма да се бърза“, двамата лидери ще трябва да обсъдят много теми, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по-рано.

Владимир Путин определи ситуацията в Сирия като „сложна“ и подчерта, че в тази връзка консултациите му в Сочи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган са „належащи“. „Ситуацията в региона е много сложна. Всички ние разбираме това – подчерта Путин в началото на разговора с Ердоган. – Мисля, че нашата среща днес, нашите консултации са много належащи.“ Лидерът на Кремъл изрази надежда, че „нивото на руско-турските отношения, което е постигнато в момента, ще играе роля за решаването на всички сложни въпроси, които са се развили в региона“. Той изрази надежда, че срещата в Сочи ще позволи да се намерят отговори на всички въпроси, както в интерес на Турция и Русия, така и в интерес на всички страни от региона. Путин горещо приветства турската делегация и благодари за решението ѝ да дойде в Сочи. Освен Ердоган в нея са включени министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите Берат Албайрак, говорителят на президента Ибрахим Калън и директорът на разузнаването Хакан Фидан.

Очаква се основният фокус на разговора да бъде насочен към ситуацията в Сирия с оглед военната операция на Анкара и споразумението на Турция и САЩ за прекратяване на огъня в северната част на страната, което изтича тази вечер. Преди началото на преговорите в Сочи Путин нарече ситуацията на сирийско-турската граница „остра“ и призова за диалог.

Ден преди срещата си с Путин Ердоган заяви, че Анкара ще „предприеме стъпки“ по казуса Сирия след разговорите си с руския президент. Турският президент обяви също, че възнамерява да обсъди с руския си колега следващата фаза от процеса на създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Кремъл очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да информира държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за бъдещите си планове за военната операция „Извор на мира“. „Русия иска да обсъди ситуацията в Североизточна Сирия, по-добре да разбере какво се случва, да получи информация за плановете на Турция и да я сравни с общите планове за развитие на политическото споразумение в Сирия“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай