Путин чака отговор от САЩ за новата крилата ракета

Разпоредил е мерки срещу тестовете й

Путин чака отговор от САЩ за новата крилата ракета | StandartNews.com

Възлага на министерството на отбраната и министерството на външните работи да анализират нивото на заплаха

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с тестовете в САЩ на нова модификация на крилата ракета и да се вземат мерки за подготовката на "симетричен отговор". Според съобщение на пресслужбата на Кремъл, разпространено днес, Владимир Владимирович е направил това на съвещание на руския Съвет за сигурност.

"Предвид създалите се обстоятелства възлагам на министерството на отбраната, министерството на външните работи и други ресорни ведомства да анализират нивото на заплаха, създавана за нашата страна от споменатите действия на Съединените щати, и да предприемат изчерпателни мерки за подготовката на симетричен отговор", е казал Путин според съобщението.
Според Путин, използваните от САЩ в хода на изпитанията установки MK-41 потвърждават обосноваността на претенциите, които Москва е имала към Вашингтон в периода на действие на ДРСМО. 
„Това оръжие влиза в категорията, забранена от ДРСМО от 1987 година. Освен това, използваните в хода на изпитанията универсални пускови установки MK-41 изцяло потвърждават обосноваността на претенциите, които руската страна е отправяла към САЩ в периода на действието на договора“, каза държавният глава. 

Американците упорито ги опровергаваха, като твърдяха, че наземните MK-41 уж не могат да изстрелват крилати ракети с морско базиране „Томахоук“. Сега доказателството на нарушението е налице и е невъзможно да бъде оспорено, те само го казаха“, подчерта Путин. 

Възниква въпросът, какво ще бъде разположено в Полша и Румъния – системи за противоракетна отбрана или ракетни ударни комплекси с много голям обсег, запита той. 

Междувременно Китай обяви, че в момента не е заинтересован в тристранни преговори за контрол над въоръженията. Това заяви постоянният представител на Пекин при ООН Чжан Цзюн, цитиран от РИА Новости. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има иска да се изработи ново тристранно ядрено споразумение между Русия, Китай и Съединените щати. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай