"Пуснете зърното от Украйна". Блинкен с обръщение към Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поиска от Русия да разреши доставките на зърно

"Пуснете зърното от Украйна". Блинкен с обръщение към Русия | StandartNews.com

"Към нашите руски колеги: Украйна не е ваша страна. Нейното зърно не е ваше зърно. Защо блокирате пристанищата? Трябва да пуснете зърното да излезе", е казал Блинкен, според присъстващ западен служител, съобщава БГНЕС.

Блинкен е отказал да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, но по време на разговорите се е обърнал към Русия и е представил финансовата помощ на САЩ за облекчаване на световния недостиг на храни, предизвикан от войната в Украйна - основен източник на световен износ на зърно и царевица.

"Русия е източникът на проблема, Съединените щати са фокусирани върху решенията", е казал Блинкен, според информацията. Производството в Украйна беше блокирано от военната офанзива на Москва, което предизвика рязък скок на цените, засегнал най-вече бедните страни.

Москва заявява, че ще позволи на украинските кораби, натоварени с хранителни продукти, да напуснат страната, ако украинските военни разминират пристанищата ѝ. Това е вариант, отхвърлен от Киев, който се опасява за безопасността на черноморското си крайбрежие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай