Пускат и военни срещу протестите в Турция

Дават право на валиите да викат директно командирите

Пускат и военни срещу протестите в Турция | StandartNews.com

Анкара. Военните в Турция вече ще могат да бъдат използвани за потушаване на масови безредици и протести, както и за опазване на обществения ред, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от Фокус.

За целта е подписан специален протокол за взаимодействие между МВР и Генералния щаб. Валиите ще имат право да извикват военни части. Съгласно промените освен жандармерийски части и подразделения, валиите вече ще могат да се обръщат за съдействие и директно към командирите на всякакви войскови формирования в района.

В протокола се уточнява, че това искане на валиите трябва да бъде оформено писмено. В крайни случаи, когато обстановката изисква незабавни действия, те ще могат да отправят и устно искане, което след това в срок от 24 часа трябва да го оформят писмено и да го изпратят до съответната военна част.

През срока на изпълнение на подобна гражданска мисия от военните, вземането под внимание на мнението на командира на съответното военно формирование, ще става само по преценка на валията. Той ще има и грижата да координира дейността на полицията, жандармерията и военните при противодействие на безредици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай