Провал на Путин. Антъни Блинкън каза тежката си дума

САЩ проведоха в последните 24 часа интензивни консултации със европейските си съюзници

Провал на Путин. Антъни Блинкън каза тежката си дума | StandartNews.com

Случилото се в Русия отправи предизвикателство пред руския президент Владимир Путин. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън пред телевизия Си Би Ес. Според него кризата е показала реални пукнатини на най-високо ниво в руската държава.

"Това беше директно предизвикателство пред властта на Путин. Следователно това поражда истински въпроси и поражда реални пукнатини", заяви американският държавен секретар.

САЩ проведоха в последните 24 часа интензивни консултации със европейските си съюзници относно кризата в Русия, но досега се въздържаха да коментират директно събитията. Вчера самият Блинкън разговаря с колегите си от страните от групата Г-7, като и от Полша и Турция.

Днес той обиколи неделните телевизионни програми, пред които каза, че е прекалено рано да се спекулира относно въздействието на кризата върху Русия или върху войната в Украйна.

Но в степента, в която вниманието е отклонено, това представлява допълнително предимство за Украйна в разгара на офанзивата срещу руските сили", заяви той.

"Прекалено рано е, за да знаме как ще свърши това. Това е една картина, която се развива", заяви още Блинкън, визирайки кризата в Русия.

"Но фактът, че имате някои отвътре, който поставя под въпрос авторитета на Путин и повдига директно въпроси за причините, поради които бе започната руската агресия в Украйна, е нещо много мощно само по себе си", добави той.

"Руснаците трябваше да защитават Москва от наемниците, които те сами създадоха", добави той и заговори и за стратегически провал в Украйна на руския президент.

Пред телевизия Ей Би Си Блинкън подчерта, че бъркотията, породена безпрецедентното предизвикателство пред властта на Путин, дошло от бойците на "Вагнер", може все още да не е приключило и да са нужни седмици или месеци, през които ситуацията ще се развива, предаде Ройтерс.

Държавният секретар подчерта пък пред Ен Би Си, че напреженията, довели до неуспешния опит за бунт от силите на Евгений Пригожин, са нараствали месеци и бъркотията би могла да засегне способностите на Москва в Украйна.

"Нашият фокус е решително и неумолимо върху Украйна и върху това да гарантираме, че тя има необходимото, за да се защитава и да си отвоюва териториите, превзети от Русия", добави той.

Пред американските медии Блинкън заяви, че нито САЩ, нито Русия са променили ядрената си доктрина в резултат на кризата в Русия, породена от действия на Пригожин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай