Протести в Техеран, арестуваха британския посланик

Протестиращите искат оставката на върховния лидер аятолах Али Хаменей

Протести в Техеран, арестуваха британския посланик | StandartNews.com

Посланикът на Великобритания в Иран Роб Макеър е бил задържан за няколко часа за организиране и участие в протестите на студенти в Техеран, съобщи РИА Новости.

Според иранската информационна агенция посланикът ще бъде повикан днес в иранското външно министерство.

Вчера пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран се събраха стотици студенти, за да почетат жертвите на инцидента със сваления от иранска ракета украински пътнически самолет, при който загинаха 176 души.

Полицията разпръсна демонстрантите, които поискаха оставка и преследване на отговорните за бедствието, съобщиха местните медии.

Британското външно министерство потвърди краткото задържане на посланик Макеър, а първият дипломат Доминик Рааб нарече това "скандално нарушение на международното право". Той добави:

"В момента иранското правителство е на кръстопът. То може да продължи похода си към статут на държава парий с цялата политическа и икономическа изолация, която това носи със себе си, или да предприеме стъпки за деескалация на напрежението и да се ангажира с дипломатическия път напред".

Мехди Каруби - лидер на иранското зелено движение, също призова духовния лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли. В изявление, публикувано онлайн, Каруби пита кога Хаменей е бил уведомен за свалянето на самолета и защо е забавена информацията за истинските причини.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подкрепи в Туитър протестиращите в Иран на езика фарси, съобщи РИА Новости.

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да бъде с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай