Протести в Полша. Тръгва ли страната към автокрация

Бившият президент Лех Валенса също участва в протеста

Протести в Полша. Тръгва ли страната към автокрация | StandartNews.com

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Варшава в неделя, за да изразят гнева си срещу националистическото правителство, което според тях е разрушило демократичните норми и е създало страхове, че нацията тръгва по пътя на автокрацията, пише евронюз.

Според кмета на Варшава Рафал Тшасковски, който принадлежи към опозиционната партия, ръководила шествието, около 500 000 души са участвали в митинга в неделя. 

Местните медии, от друга страна, изчислиха, че в кулминацията на марша е имало най-малко 300 000 души.

Големи тълпи също се събраха в Краков и други градове в нацията от 38 милиона души, показвайки разочарование от правителство, което критиците обвиняват в нарушаване на конституцията и подкопаване на основните права в Полша, страна, отдавна приветствана като модел на мирна и демократична промяна.

Бившият президент Лех Валенса, лидерът на движението "Солидарност", което изигра историческа роля за свалянето на комунизма в Полша, марширува заедно с лидера на опозиционната партия "Гражданска платформа", бившия полски премиер Доналд Туск.

Тълпата премина от кабинета на министър-председателя Матеуш Моравецки и покрай седалището на президента Анджей Дуда, завършвайки в историческия кралски замък, където Туск приветства огромната избирателна активност и обеща да се бори за спечелване на избори през есента и да отмени това, което той описа като дълбока вреда и разделение, нанесено на нацията.

„Отиваме на тези избори, за да спечелим и да поправим човешките грешки. Обещавам ви победа, обезщетение за човешките грешки и помирение между поляците“, каза Туск пред тълпата.

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер обвини Туск и Валенса в „опит за сваляне на правителството“.

Поддръжниците на марша предупредиха, че изборите може да са последният шанс на нацията да спре ерозията на демокрацията под управляващата партия "Право и справедливост", на фона на нарастващите страхове, че есенните избори може да не са честни.

На власт от 2015 г. "Право и справедливост" намериха популярна формула, комбинирайки по-високи социални разходи със социално консервативни политики и подкрепа за църквата в предимно католическата нация.

Критиците обаче от години предупреждават, че партията обръща много от постиженията, постигнати след излизането на Полша от комунистическото управление през 1989 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай