„Прогресивни" надежди на предсрочните избори в Сърбия

„Прогресивни" надежди на предсрочните избори в Сърбия | StandartNews.com

Белград. Избирателите в Сърбия гласуват за нов парламент на предсрочните избори в страната. Социологическите агенции дават преднина на управляващата Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич. Той успя да постигне преднина с кампанията си срещу корупцията и започването на преговори за членство в Европейския съюз, посочва Би Би Си.

 

Социалистите, които са коалиционни партньори на Вучич, се очаква да са втори по резултат, а на трето място в проучванията е опозиционната Демократическа партия.

 

В последните си изявления Александър Вучич призова за мащабна победа в цялата страна, за да може да проведе политика по създаване на работни меса, сериозни реформи и борба срещу корупцията. Партията му залага и на нормализиране на отношенията с Косово.

 

Имащите право на глас в Сърбия са 6,7 млн. души, а парламентът е със 250 депутати.

 

Не се изключва Сръбската прогресивна партия да се сдобие с мнозинство в Скупщната, което не е се случвало в страната след разпадането на Югославия, отбелязва още Би Би Си.

 

В кампанията си обаче демократите залагаха на всяването на страх сред избирателите с припомнянето на ерата на Слободан Милошевич през 90-те, тъй като Вучич е бил министър при неговото управление.

 

Окончателните резултати от вота трябва да бъдат съобщени най-късно в четвъртък, 20 март, а предварителните доклади на международните наблюдатели могат да се очакват още в понеделник.

 

Освен за народни представители, гражданите на Белград днес ще гласуват за 110 общински съветници, които ще управляват града през следващите четири години. След формирането си новият общински съвет ще избере кмет на града.

 

Местни избори днес ще бъдат произведени и в градовете Печинци, Неготин, Бор, Севойно и Аранджеловац.

 

През януари Вучич поиска избори две години преди редовната им дата, като оправда постъпката си, казвайки че на партията му е нужен по-силен мандат, за да осъществи реформите и да тласне Сърбия към членството й в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай