Продължава издирването след лавината на Еверест

Продължава издирването след лавината на Еверест | StandartNews.com

Продължава търсенето на тримата липсващи шерпи под връх Еверест.

Лавината се случи около 06:45 часа местно време в петък над базовия лагер на 5800 метра.

За момента има информация за 13 загинали, предава Би Би Си.

Продължава издирването на останалите затрупани под снега планински водачи при най-смъртоносния инцидент в подножието на най-високия връх на планетата. Намерени са телата на 13 души. Последното тяло беше открито в въбота по време на спасителната акция.

Затрупаната група е била съставена от близо 25 души, като до момента са спасени седем от тях. По време на лавината шерпите са прекосявали ледника Кхумбу и са носили оборудване за алпинистки лагер. Това е било първото изкачване за сезона и групата е подготвяла маршрута за достигането до върха на Еверест.

В групата е имало и няколко младежи. Един от тях е на 22 години и разказва пред журналистите, че леден блок се е стоварил върху хората изведнъж и не оставил шанс да избягат, съобщава агенция Франс прес.

Младежът е оцелял, защото е бил затрупан до шията и е имал възможност да диша. Въпреки това има множество фрактури по тялото и е получил хипотермия, казват лекарите.

Представител на непалското министерство на туризма обяви днес, че няма големи шансове за намирането на още оцелели, защото хората са затрупани повече от 24 часа. Въпреки това издирването продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай