Продължава битката в Найроби

Продължава битката в Найроби | StandartNews.com

Найроби. В търговския център в Найроби, в който преди четири дни свързани с Ал Кайда екстремисти взеха заложници, отново се водят сражения. Във вторник сутрин е чута стрелба и е проехтяла експлозия, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според кенийските сили за сигурност сградата от снощи е под техен контрол и "почти всички" заложниците са изведени, но очевидно операцията по прочистването на сградата продължава, отбелязват агенциите.

Асошиейтед прес съобщиха, че във вторник сутрин от мола е било изнесено тяло. Сградата още гори, виждат се пламъци, издига се дим. Смята се, че малка групичка терористи все още държи десет или повече заложници.

До понеделник вечер официалната информация бе за 62 загинали.

Молът бе нападнат в събота от сомалийската групировка "Аш Шабаб". Част от намиралите се в него хора успяха да избягат още в първите часове на атаката, много бяха взети за заложници. Броят им така и не бе уточнен. В последните 24-36 часа от драмата много заложници са били освободени или са успели да се измъкнат, но според източник на АП кенийските сили за сигурност, които щурмуваха мола, явно още не са успели да прочистят цялата сграда.

Твърди се, че сред нападателите е имало хора с различно гражданство, включително американско и британско.

Сред нападателите в търговския център "Уестгейт" в кенийската столица Найроби е имало граждани на САЩ, съобщи по-рано в. "Вашингтон пост", цитирайки външния министър на Кения Амина Мохамед. Според нея сред членовете на бойната група е имало "двама или трима американци" на 18 - 19 години.

Преди това Белият дом съобщи, че САЩ не разполагат с информация за участие на американци в терористичния акт в столицата на Кения. Медиите съобщиха, че три американски граждани от сомалийски произход са били сред нападателите в мола в Найроби, предаде ИТАР-ТАСС.

Канадското правителство проверява информацията за възможно участие на канадец в нападението в "Уестгейт", съобщи говорителят на канадското външно министерство Рик Рос. Терористите, независимо какво е гражданството им, трябва да бъдат наказани за престъпните им деяния", допълни Рос.

По данни на канадските спецслужби най-малко 20 канадци, главно от сомалийската диаспора, са се присъединили към отрядите на радикалната групировка "Аш Шабаб", която пое отговорност за нападението в Найроби.

Жертвите на нападението и на заложническата криза, започнала в събота, са най-малко 62 души според Червения кръст. Това е най-кръвопролитният атентат в Найроби от самоубийствената атака на Ал Каида през август 1998 година срещу посолството на САЩ, когато загинаха над 200 души, припомня Франс прес.

По разкази на очевидци терористите убивали всеки, неспособен да цитира Корана. Сред жертвите са племенникът на президента на Кения, шестима британци, граждани на Франция, Канада, Китай, Индия и Южна Корея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай