Признаха Караджич за виновен за геноцида в Сребреница

Признаха Караджич за виновен за геноцида в Сребреница | StandartNews.com

Бившият военновременен лидер на босненските сърби Радован Караджич е признат за виновен в престъпления срещу човечеството. Очакват го 40 години затвор. Международният трибунал в Хага отхвърли едно от двете обвинения в геноцид срещу Караджич. Той е съден за геноцида над мюсюлманите в Сребреница - това събитие е считано за най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война, припомня БГНЕС. 

Караджич, който в момента е на 70 г., се укриваше 13 години от правосъдието, след което прекара още 7 г. в Международния трибунал. Тази година се очаква да приключи и процесът срещу генерал Ратко Младич - той е считан за изпълнител на плановете на Караджич.

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви", заяви по-рано преди съдебното решение Мунира Субасич от организацията „Майки от Сребреница". „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити", допълни тя, докато група от около 100 демонстранти се събираше пред сградата на трибунала.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, възлиза на близо 100 000 души. 38 000 от тях - цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Около 8000 босненски мюсюлмани са избити само в Сребреница през юли 1995 г., сочат исторически документи.

Караджич и Младич, подкрепяни от сръбския лидер Слободан Милошевич в Белград, са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна. Милошевич също бе съден в трибунала, но почина от инфаркт преди присъдата му да бъде произнесена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай