Пристанищата в Гърция отварят за круизи

От 1 август шест пристанища ще приемат круизни кораби

Пристанищата в Гърция отварят за круизи | StandartNews.com

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис обяви, че от 1 август шест пристанища в Гърция ще бъдат отворени за круизни кораби. Съобщението следва около четири месеца преустановени круизни операции в Гърция поради кризата с коронавирус

В писмо до Международната круизна асоциация (CLIA) и три водещи компании в сектора - MSC Cruises, Costa, TUI Cruises - министърът потвърди, че круизните кораби ще бъдат добре дошли в пристанищата на Пирея, Родос, Крит, Волос, Корфу и Пелопонес.

Според министъра, след първото си акостиране в едно от шестте гръцки пристанища, круизните кораби ще могат да се приближат до всяко друго пристанище в страната, включено в маршрута им. Министърът поясни, че ако се появят нови епидемиологични условия по отношение на коронавируса, тогава режимът ще се промени.

"Всички круизни кораби са добре дошли в Гърция, за да предложат уникално изживяване на пътниците", пише Теохарис в писмото.

Той обясни, че здравните процедури и протоколи, които ще се прилагат под надзора на гръцките власти, се основават на публикуваните стандарти на Европейския съюз.

В същото време министърът на туризма на Гърция помоли най-големите международни туристически круизни агенции да препоръчат на своите клиенти пътуване до Гърция и след края на летния сезон.

„Текущият сезон се удължава до края на годината“, подчертава Теохарис в писмото.

CLIA в края на юни заяви, че спирането на круизите в Гърция поради Covid-19 е довело до общо национално икономическо въздействие най-малко от 200 милиона евро и до загуба на повече от 1700 работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай