При 95% резултати: Нетаняху печели изборите в Израел

При 95% резултати: Нетаняху печели изборите в Израел | StandartNews.com

При 95% от обработените протоколи консервативната партия на израелския премиер Бенямин Нетаняху-"Ликуд" печели изборите в страната с 23.73%. След нея се нарежда "Ционистки блок" с 19.06%. Управляващите ще вземат 29 места в Кнесета, докато основните им конкуренти печелят 24. Арабските партии се нареждат на трето място, пише ТАСС.

След обработката на 95 % от бюлетините стана ясно, че „Ликуд" ще получи 29 мандата в парламента. Лявоцентристкият „Ционистки съюз" ще бъде представляван в законодателния орган от 24-ма представители на партията.

Това показва, че партиите ще трябва да сформират коалиция. Нетаняху вече отхвърли възможността за общо управление с основния си съперник - Партията на труда.

Лидерът на Партията на труда Ицхак Херцог, който също е съпредседател на „Ционисткия съюз" с Ципи Ливни заяви, че иска промяна на модела на управление на Нетаняху.

Окончателни резултати се очакват след седмица, а преговорите за коалиция вероятно ще продължат със седмици.

Въпреки всичко Нетаняху вече обяви победа в изборите и каза, че започва преговори с десните партии, след като изчака официалните резултати. "Противно на всички очаквания, голяма победа за партия "Ликуд", за националистическата ни кампания, както и за израелския народ", написа той в "Туитър". Ако се договори с десните, той ще разчита на над 50 места в парламента, а с религиозните партии ще разполага с 64 места.

Припомняме, че във вторник в страната се проведоха парламентарни избори. Те приключиха с над 70% изборна активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай