Президентът на РС Македония: България преиначава историята

Като преговорна рамка ние трябва да получим добросъседски отношения, заяви Пендаровски

Президентът на РС Македония: България преиначава историята | StandartNews.com

"Ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония (РСМ) като част от делегация на Европейския парламент са добре дошли, но в лично качество, независимо какви са техните мотиви, може да им бъде забранено влизане в страната", това каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Премиерът на РС Македония нападна България, Йотова го сложи на място

На дискусия, организирана от Белградския център за политика на сигурност на тема "Руската агресия срещу Украйна: Нов импулс за разширяване на ЕС” Пендаровски разказа, че на проведения в началото на годината Съвет за национална сигурност, преди отбелязването на годишнината от смъртта на Гоце Делчев, на което се очакваше от България да пристигнат хора, които да почетат Делчев, е имало информация от службите за сигурност, че има вероятност от провокации и хора, които не бива да бъдат допускани в страната.

„Имахме цялостна информация. На някои хора не им беше позволено да влязат в държавата. Правим преценка кое лице, по какъв повод не трябва да се допуснато, включително и някои евродепутати. Такива лица, които показват иредентистки виждания към страната ни няма да бъдат допускани. Не можеш да се криеш зад своя формален статут”, посочи Пендаровски.  

ВИЖ ОЩЕ: Черни списъци на българи в РС Македония. Разкритие от Йотова

Недопускането на територията на Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май, когато той пътуваше, за да участва в отбелязване на Деня на деня на храбростта и българската армия на българското военно гробище край Ново село, предизвика редица реакции не само от страна на България, но и в Европа.

"Политиката е изкуството на възможното. Бъдещето на Република Северна Македония е в ЕС, и това включва да бъдат направени промени в конституцията. Спирането на евродепутати трудно може да се обясни", каза заместник-директорът на Европейския съвет по външни отношения Весела Чернева, която също участва в дискусията.  

"България преиначава историята", каза Пендаровски. Тя преди две години и половина е започнала да представя искания, които нямат допирна точка с критериите от Копенхаген", добави той.

„Започнаха да говорят, че македонският език е диалект на българския, че през периода от 1941 до 1944 г. те са били администратори, а не окупатори и всичко това е разпространено писмено до всички посланици. Този вид исторически ревизионизъм е абсолютно недопустим в каквато и да е сериозна дискусия“, каза Пендаровски, според когото не такъв трябва да бъде диалогът между две държави, но с приемането на преговорната рамка РСМ е приела да впише българите в конституцията като „малко етническо малцинство, заедно с хърватите и черногорците".

На въпрос дали проблемите, които Северна Македония е имала с Гърция и България, са решени по един и същи начин и дали в случая става въпрос за история или за добросъседски отношения Пендаровски отговори, че „докато намерението на Гърция е било да се разграничи от македонците, то намерението на България е те да бъдат абсорбирани в българската нация”.

"Като преговорна рамка ние трябва да получим добросъседски отношения. Преди френското предложение те не мислеха, че сме съседи, а че България граничи със себе си, но щетата вече беше направена”, каза Пендаровски.  

За 30 години Северна Македония е показала, че може да взима трудни, но правилни от гледна точка на бъдещето решения, каза вицепремиерът Славица Гърковска, според която връщането на страната към изолацията е най-нежеланият сценарий.

Пендаровски коментира и значението на членството в НАТО и влиянието на руската пропаганда на Балканите и по думите му, ако Северна Македония не е била член на НАТО и не е разполагала с цялата информация в тази система, трудно е можела да се справи "с цялата пропаганда и фалшиви новини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай