Президентът на Румъния обвини премиера, че е бил таен агент

Президентът на Румъния обвини премиера, че е бил таен агент | StandartNews.com

Букурещ. Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че премиерът Виктор Понта, който е и водещ претендент за поста, е бил таен агент на полицията. Бъсеску е в края на втория си и последен според конституцията мандат, отбелязва Ройтерс.

"Виктор Понта трябва да признае, че е бил служител под прикритие на румънското разузнаване между 1997 и 2001 г.", каза президентът, с когото премиерът отдавна е във вражда. Понта отвърна, че това са "чисти лъжи", но Бъсеску настоя, че "това не е евтина сензация, а реалност, която съм готов да докажа".

В северната ни съседка протича предизборна кампания за президентски избори, които ще се проведат на 2 ноември.

Министърът на правосъдието коментира, че, изглежда, думите на президента са част от предизборната кампания.

"От 1995 г., когато завърших право, до днес са изминали 20 години, в които съм спазвал законите на страната", каза Понта пред журналисти. Сегашният премиер е бивш прокурор и е министър-председател от 2012 г., а неговият ляв съюз контролира значителна част от парламента. С прогнозираната негова победа на изборите на 2 и балотаж на 16 ноември Понта би заел един предимно церемониален пост, но с власт да предлага кой да е премиер.

Темата за хората от спецслужбите стана актуална по време на кампанията, защото Теодор Мелешкану напусна поста си на ръководител на разузнаването през септември, за да се кандидатира като независим за президент. По същото време популярният телевизионен водещ Роберт Турческу призна в ефир, че тайно е бил подполковник от разузнаването, и подава оставка от медията.

Ройтерс припомня, че според румънското законодателство е престъпление да разкриваш, че някой тайно работи за спецслужбите, но при подобни шумни случаи обикновено прокуратурата не повдига обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай