Президент талибан, обявяват Ислямско емирство Афганистан?

Ситуацията в Кабул се влошава

Президент талибан, обявяват Ислямско емирство Афганистан? | StandartNews.com

Ситуацията в Афганистан се влошава. Талибаните обявиха, че скоро ще провъзгласят от президентския дворец създаването на Ислямско емирство Афганистан, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от световните медии. Това всъщност означава възраждане на името на държавата, която съществуваше от 1996 до 2001 г. и контролираше по-голямата част от Афганистан.

ВИЖ ОЩЕ: Президентът на Афганистан напусна Кабул /ВИДЕО/

Световните медии тиражираха и новината, че новият президент ще е лидерът на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар, който пристига от Доха, за да поеме властта. Барадар водеше през последните седмици преговорите с 14 западни правителства.

ВИЖ ОЩЕ: Афганистан днес = Виетнам, 1975 г.

Преходното правителство ще бъде оглавено от генерал Али Ахмад Джалали - бивш вътрешен министър на Афганистан, бивш посланик на страната в Германия. Но е възможно изобщо да няма преходно правителство, а цялата власт директно да бъде взета от талибаните.

ВИЖ ОЩЕ: Талибаните влязоха в Кабул. Чака се голяма новина

По-рано беше съобщено, че талибаните са влезли в президентския дворец в Кабул, след като афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната и отлетя за Таджикистан, откъдето ще отиде в трета страна - дестинацията не беше посочена, предаде РИА Новости.

ВИЖ ОЩЕ: Бивш МВР-шеф оглави преходното правителство в Афганистан

Следобед на 15 август представители на талибаните обявиха завземането на цялата територия на Афганистан. Бойци пристигнаха в президентския дворец в Кабул за разговори с държавните лидери за прехвърляне на властта. Афганистанският президент Ашраф Гани се съгласи да се оттегли.

Телевизия "Ал Арабия", цитирайки афганистански медии, съобщи, че талибаните са влезли в президентския дворец в Кабул, предаде ТАСС. Талибаните заявили, че до няколко часа изцяло ще поемат управлението на столицата.

Правителството на Афганистан обаче не потвърждава информацията, че президентският дворец е под контрола на бунтовниците.

САЩ и Франция изтеглиха дипломатическите си представителства на летището в Кабул. Френското министерство съобщи, че Франция е решила да премести посолството си в Афганистан близо до летището, предаде Ройтерс. Мисията ще продължи да работи по евакуацията на френските граждани от Афганистан. В следващите часове в Обединените арабски емирства ще бъдат прехвърлени френски военни и техника, за да може да започнат първите евакуации в Абу Даби, предаде БТА.

Съобщено бе и за прехвърляне на и.д. американския посланик в Кабул от посолството на летището. Американското посолство предупреди обаче, че ситуацията със сигурността в столицата се променя много бързо, включително на летището, откъдето се съобщава за стрелба, докато там върви евакуация на по-голямата част от американския персонал в Кабул. Американските граждани са посъветвани да потърсят къде да се укрият.

Германия затвори посолството си в Кабул и готви извеждане на дипломатите си от Кабул. Германските граждани са приканени да напуснат Афганистан заради влошаването на обстановката, предаде ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай