Претърсиха къщата на Байдън, какво откриха

Говори адвокатът на държавния глава

Претърсиха къщата на Байдън, какво откриха | StandartNews.com

При претърсването на къщата на плажа на президента на САЩ Джо Байдън в Делауеър не са открити никакви класифицирани документи, заяви адвокатът на държавния глава.

"Не бяха открити документи с гриф за класифицирана информация", заяви адвокатът Боб Бауер в изявление след последното претърсване на вещите на президента за неправилно съхранявани документи.

Въпреки това агентите взели "за по-нататъшен преглед някои материали и ръкописни бележки, които изглежда се отнасят до времето, когато е бил вицепрезидент.

По-рани днес агенти на ФБР претърсиха къщата на президента на САЩ Джо Байдън край Рехобот Бийч, Делауеър, съобщиха двама запознати източници пред NBC News, предаде БГНЕС.

Трети източник, запознат със ситуацията, заяви, че за претърсването не е имало заповед и то е било по взаимно съгласие.

Личният адвокат на Байдън, Боб Бауер, заяви, че Министерството на правосъдието извършва претърсването с пълната подкрепа и съдействие на Байдън.

"Съгласно стандартните процедури на Министерството на правосъдието, в интерес на оперативната сигурност и интегритет, то се опита да извърши тази работа без предварително публично уведомяване и ние се съгласихме да сътрудничим", каза Бауер. "Претърсването днес е още една стъпка в задълбочения и навременен процес на Министерството на правосъдието, който ние ще продължим да подкрепяме и улесняваме изцяло. Ще разполагаме с допълнителна информация след приключването на днешното претърсване".

По-рано в резиденцията на Байдън в Уилмингтън и в офис на вашингтонски мозъчен тръст бяха открити документи с гриф за класифицирана информация, но по-рано този месец Бауер заяви, че в къщата на президента на плажа не са намерени класифицирани документи. Личните адвокати на Байдън са претърсили резиденциите в Уилмингтън и Рехобот Бийч за допълнителни документи, каза той.

"Личните адвокати на президента откриха в резиденцията в Уилмингтън потенциален запис с класифицирана информация сред съхраняваните материали в стая, която се намира в съседство с гаража", се казва в предишното изявление на Бауер. "След като личните адвокати на президента намериха този документ, те оставиха документа на мястото, където беше намерен, и преустановиха претърсването на конкретното помещение, където се намираше. След претърсването в резиденцията в Уилмингтън, адвокатите продължиха към резиденцията в Рехобот и извършиха претърсване там. В резиденцията в Рехобот Бийч не бяха открити потенциални документи и късно вечерта адвокатите се върнаха във Вашингтон".

Преди това ФБР претърси офисите на Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" в средата на ноември, след като там бяха открити класифицирани документи, съобщи NBC News във вторник. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай