Премиерът на Япония проговори за атентата

Фумио Кишида се спаси от нападение преди дни

Премиерът на Япония проговори за атентата | StandartNews.com

Намирането на правилния баланс по отношение на сигурността на политиците е "много трудно", заяви японският министър-председател Фумио Кишида в интервю, предаде АФП.

Само преди дни той се спаси от нападение, докато водеше предизборната си кампания.

Мерките за сигурността на официалните лица беше засилена след убийството на бившия министър-председател Шиндзо Абе миналата година, но в събота мъж все пак успя да хвърли тръбна бомба по Кишида.

Инцидентът показва "предизвикателството колко дистанция трябва да поддържат политиците, кандидатите и гласоподавателите", заяви Кишида.

"Това е въпрос, който този инцидент постави", каза той. "Много е трудно да се намери точният баланс."

Кишида бе спешно отведен от мястото на инцидента в пристанище в западния японски град Вакаяма, след като мъж, идентифициран като 24-годишния Рюджи Кимура, хвърли по него самоделно взривно устройство.

Приличащият на тръба предмет избухнал малко след това, като предизвикал силен взрив.Инцидентът предизвика ужас в страната, като се случи по-малко от година след като мъж застреля бившият премиер Абе по време на предизборната му кампания.

Кишида призова японските граждани да гласуват на частичните избори, насрочени за неделя, като израз на тяхната "решителна позиция" и за да покажат на света "как работи японската демокрация".

"Никоя причина не бива да оправдава опит за използване на насилие за задушаване на словото", добави той, предаде БГНЕС.

"Изборите, които са в основата на демокрацията, никога не трябва да се поддават на насилие и аз продължих кампанията, воден от убеждението, че трябва да го постигнем."

Той също така повтори призива си към Япония да засили сигурността, тъй като страната е домакин на министерски срещи на Групата на седемте (Г-7) следващия месец, "за да могат гостите да посещават Япония спокойно".

По-рано днес началникът на японската полиция похвали служителите по сигурността и обикновените хора, които са повалили на земята предполагаемия нападател на Кишида.

"Пряката заплаха за министър-председателя Кишида беше предотвратена благодарение на действията от страна на служителите по сигурността и помощ от обикновени граждани", заяви ръководителят на Националната полицейска агенция Ясухиро Цуюки.

Той обаче уточни, че местната полиция ще "преразгледа практиките си за сигурност от гледна точка на това какво още е можело да се направи".

Полицията разследва дали взривното вещество е имало смъртоносна мощ, а местните медии съобщиха, че то може да е съдържало метални елементи и вероятно е причинило забиване на шрапнели в метален контейнер на около 60 метра.

Кимура е арестуван, но според съобщенията е отказал да разкрие какъвто и да е мотив за нападението.

Миналата година той е завел дело срещу правителството, което е било жалба относно изборните закони, изискващи кандидатите да са навършили 30 години, за да се борят за места в горната камара, или поне 25 години за места в долната камара.

Нападателят не е могъл да се кандидатира на вота за горната камара миналото лято заради тези правила. Освен това той не е могъл да осигури задължителния депозит от три милиона йени (22 000 долара).

В съдебния му иск се твърди, че възрастовите ограничения са противоконституционни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай