Премиерът на талибаните проговори! Какво каза?

Той отправи предварително записанo послание, излъчено от държавната телевизия

Премиерът на талибаните проговори! Какво каза? | StandartNews.com

Мохамад Хасан Ахунд, дефакто премиер на Афганистан от редиците на талибаните, се обърна към сънародниците си с предварително записано аудиопослание, три месеца след назначаването си, предаде ДПА. Дългоочакваното послание на Ахунд бе разпространено от държавната телевизия днес вечерта. В речта си той посочва, че талибаните са изпълнили обещанието си, продължавайки боевете срещу чуждестранните сили до утвърждаване на ислямско правителство и стабилизиране на страната.

Той заяви също така, че гладът, безработицата и рязкото повишаване на цените са съществували и преди талибаните да вземат властта. Ахунд призова сънародниците си да бъдат благодарни за талибанския режим.

Премиерът каза, че икономическата криза в Афганистан може да бъде разрешена, ако бъдат освободени резервите на стойност около 9 млрд. долара на Афганистанската централна банка, които са блокирани най-вече в САЩ.

Милиони афганистанци загубиха основния си източник на доходи след падането през август на правителството, подкрепяно от международната общност. Агенции на ООН предупреждават, че в страната назрява хуманитарна криза.

Никоя държава не е признала правителството на талибаните. Международната общност призовава режима да сформира правителство с широко представителство и да уважава човешките права и правата на жените. Въпреки това обаче над 90 процента от фигурите в сегашното правителство са от една етническа група и сред тях няма жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай