Премиерът на Португалия отказа подкрепа на банката BES

Премиерът на Португалия отказа подкрепа на банката BES | StandartNews.com

Лисабон. Премиерът на Португалия Педру Пасуш Коелю отхвърли възможността държавата да се намеси в подкрепа на банка Banco Espirito Santo (BES), намираща се в рискова ситуация заради сериозните финансови затруднения в останалата част от групата Espirito Santo, предаде AFP.

„Няма никаква причина държавата да се намесва в банка, която разполага със солидни собствени средства и поле да действа спокойно, за да се справи с всякаква ситуация, дори най-неблагоприятната", заяви пред журналисти ръководителят на десноцентристкия кабинет.

По-рано днес централната банка на Португалия също увери, че BES, чиято криза вчера разтърси пазарите, разполага с достатъчно финансови резерви, за да компенсира евентуални отрицателни последствия от вложенията си в останалата част от групата.

Тази нощ и от BES отхвърлиха твърденията, че е застрашена от възможен дефолт по дългове на други компании в общата финансова група, което допринесе за стабилизиране на европейските пазари.

„Няма причина да се съмняваме в сигурността на средствата, поверени на BES, и нейните спестители могат да бъдат спокойни", заяви в комюнике централната банка.

Търговията с акции на BES днес бе спряна за втори ден, след като вчера котировките й се сринаха с над 17 на сто.

През седмицата финансовата група Espirito Santo, която държи дела от 25 процента на Espirito Santo Financial Group в банката, обяви, че компаниите на фамилията ѝ дължат 2,35 милиарда долара към юни спрямо 1,37 милиарда в края на миналата година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай