Премахнаха санкциите срещу Иран

Премахнаха санкциите срещу Иран | StandartNews.com

Международните санкции срещу Иран бяха премахнати, след като Организацията за атомна енергия потвърди, че страната е изпълнила задълженията си по договора за своята ядрена програма, сключен през юли, съобщи Би Би Си.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че споразумението ще подобри регионалните и международните мир и сигурност. Сделката между Иран и водещите световни сили бе сключена през юли във Виена. Тя предвижда ограничаване на достъпа на страната до ядрено оръжие, в замяна на свалянето на международните санкции в страната.

Очаква се падането на санкциите да освободи милиарди, които да влязат в икономиката на страната, след като тя ще може да продава петрола си на международния пазар. Държавният секретар на САЩ Джон Кери също нареди американските санкции срещу Иран, основани на ядрената програма на страната, да бъдат свалени. Той заяви, че Техеран са предприели „значителни стъпки", за които „много хора са се съмнявали, че са възможни".

„Благодаря на Бог и на търпението на иранския народ", заяви иранският президент Хасан Рохани.

„Днес в резултат на усилията на САЩ и нашите приятели от Близкия Изток, целият свят е по-безопасен, защото заплахата от ядреното оръжие бе ограничена", заяви Джон Кери.

Той потвърди и новината, че Иран са освободили четирима американски затворници с двойно гражданство. Освободен е бил и пети човек. Матю Тревичик е излязъл от затвора през вчерашния ден. Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да даде повече подробности по размяната на затворниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай