Преговорите за Сирия забуксуваха

Преговорите за Сирия забуксуваха | StandartNews.com

Аман. Международните сили няма вероятност да постигнат целта си за свикване на мирни преговори относно Сирия в Женева следващия месец, след като се появиха различия между позициите на Вашингтон и Москва заради представянето на опозицията, арабски и западни официални представители са споделили пред Ройтерс.

Невъзможността на сирийската Национална коалиция да заеме ясна позиция по преговорите, които целят да се намери политическо решение на гражданската война, която се води от 2 и половина години в Сирия, се очаква също да допринесе за закъснение до един месец.

"По-ясна картина ще се появи, когато Съединените щати и Русия се срещнат следващата седмица, но всички данни показват  че целта за 23 ноември е почти невъзможна", каза един от служителите, включени в подготовката за преговорите .

САЩ, Русия и пратеници на ООН трябва да се срещнат в Женева следващия вторник като част от подготовката за дълго отлаганата мирна конференция, която бе предложена за първи път през май.

Основен повод за споровете е ролята на опозиционната коалиция, подкрепяна от западните сили - въпрос, който пламна на среща в Лондон миналата седмица между Запада и арабските страни от Персийския залив, които се противопоставят на Асад.

Те обявиха, че Женевските преговори трябва да бъдат между "една делегация на сирийския режим и една делегация на опозицията, от които сирийската Национална коалиция трябва да бъде централна, като легитимен представител на сирийския народ."

Русия вижда коалицията като само една част от опозицията и предложи, че няколко делегации, включително базирани в Дамаск групи, толерирани от правителството, може да представляват опозицията срещу президента Башар ал-Асад.

Тази позиция беше повторено от Хасан Абдул Азим, ръководител на опозиционния Националлиберален координационен орган, който каза след среща с международния мирен пратеник Лахдар Брахими в Дамаск, че делегатите трябва да присъстват не под знамето на коалицията, а като част от една обединена "сирийска национална опозиция".

Комюнике, разпространено след края на срещата в Лондон, заяви, че преговорите ще имат за цел да се установи преходно правителство, като за това време "Асад и неговите близки сътрудници с кръв по ръцете си, няма да имат роля в Сирия".

"Руснаците са разгневени от силната позиция, приета в Лондон", е заявил западен служител.

Сирийският президент Башар Асад, който се срещна по-рано днес с пратеника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, заяви, че успехът на мирните преговори е обвързан със "спирането на подкрепата за терористичните групи", съобщи държавната телевизия.

"Успехът на всяко политическо решение е обвързан със спирането на подкрепата за терористичните групи и оказването на натиск върху страните, които ги покровителстват", смята Асад. Не е ясно обаче дали изявлението е било направено по време на срещата с Брахими.

Във вторник Асад уволни вицепремиера на страната, предаде информационна агенция САНА. Като основание е посочено, че Кадри Джамил отсъства, без да е бил пуснат в отпуска, и е провел в чужбина срещи, за които не е бил упълномощен.

Решението на Асад идва след съобщения в медиите, че заместник министър-председателят Кадри Джамил се е срещнал с американския дипломат Робърт Форд, за да обсъдят планираните мирни преговори в Женева.

Уволненият министър бе член на групата, която президентът Башар Асад нарича „патриотична опозиция" – това са политически партии, които се определят като противници на президента, но не се присъединяват към бунтовете срещу неговото управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай