Предизборни игри с ромите във Франция

В страната на Волтер има 20 000 наши и румънски цигани Рединг скочи на Франция за ромите

Предизборни игри с ромите във Франция | StandartNews.com

Заместник-председателката на Европейската комисия Вивиан Рединг отново скочи на Франция заради българските и румънските роми. Ден по-рано френският вътрешен министър Манюел Валс разбуни духовете, заявявайки, че ромите трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество. Това изявление навлече на Валс критики в собствената му страна, а Рединг направо обвини Париж, че не прилага "националната си стратегия" за интеграция на ромите.

"Франция има национална стратегия, но парите не отиват там, където трябва - в общините, при кметовете, там където има незаконни лагери, които трябва да бъдат разрушени", заяви Рединг, цитирана от АФП. За еврокомисарката ЕС е изпълнил дълга си, отделяйки 50 млрд. евро на разположение на страните членки за интеграция на ромите. Тези пари обаче не се използват, не са инвестирани, за да се разрешават проблемите и сме разочаровани, че някои страни не работят в тази посока, каза още Рединг. Тя квалифицира изказването на Манюел Валс в графата "предизборна кампания". "Ако не се лъжа, във Франция се усеща атмосферата на изборите. Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите", каза Рединг, имайки предвид предстоящите догодина местни избори във Франция, които съвпадат с изборите за Европейски парламент. "Имаме европейски правила, които са подписани от Франция - правила за свободно движение на европейските граждани. А това не са роми, а хора. Те могат да бъдат върнати само чрез съдебно решение, ако са направили нещо, което е в разрез със законите в дадената държава", допълни Рединг. Това не е първият случай, в който Франция се оказва в центъра на скандал заради ромите. Преди три години еврокомисар Рединг заплашваше да съди Париж заради масовото експулсиране на роми. Рединг сравни действията на тогавашния президент Никола Саркози с нацистките преследвания срещу ромите през Втората световна война.


"Ромите са орисани да се върнат в Румъния и България и затова трябва Европейският съюз заедно с българските и румънските власти да могат да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна", заяви Валс във вторник. Вчера той увери, че не би променил нито дума от своето изказване. "Ромите са призвани да останат в своите страни Румъния и България и да се интегрират там. Обратно на това, което чувам, те са готови да се върнат в Румъния", подчерта министърът. Той обясни, че в страната има около 20 000 роми, от които 8000-9000 в Сен-Сен-Дени, което прибавя допълнителни проблеми. С експулсирането на роми тази цифра падна до около 3000 души, обясни министърът. Той смята, че има два изхода - или да се намери решение за интегрирането на тези хора, които обаче били ограничени, или "те трябва да се върнат в родината си". Валс отново разкритикува помощта, отпускана за връщане на ромите.

"Трябва да разрушаваме лагерите, когато има съдебно решение или опасна санитарна ситуация. Не сме тук, за да приемаме тези хора", каза Валс, припомняйки известната фраза на Мишел Рокар: "Не сме призвани да приемаме цялата мизерия на света". От 1 януари 2014 г. българите и румънците ще имат свободен достъп до европейския пазар на труда. "Да погледнем реалността и нарастването на популизма в Европа. Ако смятаме, че можем да приемем всичко, то популизмът би спечелил", каза в заключения министърът. На обвиненията, че позицията му е твърде дясна за член на ляво, социалистическо правителство, той отговори: "Да бъдеш с леви възгледи, означава да се противопоставяш на мизерията и на биваците, в които са струпани семействата. Лявото означава и да се противопоставяш на злоупотребата на мафията с чуждата бедност и с децата". Френската комунистическа партия определи изявлението на Валс като "ксенофобско". Критики се чуха и от самата Социалистическа партия, и от правителството. Министърът на продуктивното възстановяване Арно Монбург определи думите на Валс като "прекалени" и заяви, че трябва да бъдат поправени. "Смятам, че не съществува теория, според която една общност или човек с определен произход да не може да се интегрира", заяви той. Вътрешният министър обаче получи подкрепа от влиятелен член на управляващата партия - кмета на Париж Бертран Деланое, който от началото на годината е поискал премахването на 18 лагера в столицата.

Темата за ромите накара френският вестник "Фигаро" да припомни, че от 1 януари догодина отпадат ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци. По този повод изданието прави анкета сред читателите си дали искат да се отложи свободното движение на българите и румънците в шенгенската зона. Досега резултатите от допитването сочат, че болшинството от французите (над 91 процента) са за отлагане, а против са едва над 8 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай