Предателството на века. Украйна изобличи Сергей Бубка

Какво направи легендарният спортист срещу страната си

Предателството на века. Украйна изобличи Сергей Бубка | StandartNews.com

Най-великият украински спортист на всички времена - легендарният Сергей Бубка, беше обвинен в държавна измяна от властите в родината си.

Според първоначалните данни на правоохранителните органи в Киев, от началото на руската операция срещу страната му, 35-кратният световен рекордьор в овчарския скок, многократен европейски, световен и олимпийски шампион, е доставял петрол на проруските сили в Донбас.

Компанията "Монблан", която принадлежи на Сергей Бубка и брат му Василий, оперира във временно окупираните територии и продава гориво на "руските терористи", показва проучване на портала Bihus.info.

"Наистина не става дума за огромна сума - това са 830 000 рубли (около 8342 eвро), но скандалът е предизвикан от откритието, че става дума за известния Бубка, който търгува с окупаторите на страната си", се посочва в изданието.

Журналистите откриват, че компанията му се е появила в руския регистър на юридическите лица в началото на 2023 г., а през май тази година е сключила официални договори в окупирания Донбас за доставка на гориво.

59-годишният Сергей Бубка и преди е бил критикуван публично заради проруските си възгледи. Той беше представител на Партията на регионите, ръководена от Виктор Янукович.

Бубка не се афишира много от началото на войната в Украйна, заради което е критикуван остро от сънародниците си. Той никога не е осъждал Русия като агресор, както и не се е застъпвал за въвеждането на санкции срещу спортисти от Русия и Беларус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай