Правят резерват край Чернобил

Правят резерват край Чернобил | StandartNews.com

Резерват с площ 230 000 хектара ще има в зоната около бившата атомна централа "Чернобил". Това съобщи украинският министър на екологията и на природните ресурси Андрий Мохник.

"В последните 28 години чернобилската зона е под охрана и днес там имаме уникална ситуация. На тази територия активно се възстановява и размножава както растителният, така и животинският свят", каза министърът на пресконференция в Киев. През юли той посочи, че създаването на резервата цели изпълнението на препоръка на ЕС за увеличаване териториите на резерватите в Украйна с 15%.

Правителството започна отдавна реорганизацията на зоната и превръщането й в туристически обект. Още през 1995 г. беше създадена агенцията "Чернобилинтеринформ", която организира пътувания до там. После се появиха десетки фирми със същата дейност. В края на 2008 г. министерство на извънредните ситуации обяви, че иска да развива инфраструктурата за туристи в зоната. Година след това американското списание "Форбс" определи района като най-екзотичното място за туризъм на земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай