Правят "асансьор" до Космоса

Правят "асансьор" до Космоса | StandartNews.com

Канадска компания проектира 20-километрова кула, която ще издига астронавтите до стратосферата чрез огромен асансьор, съобщи в. "Индипендънт". Плановете за "космически асансьор" са одобрени от американската агенция по патентите. Съоръжението ще бъде повече от 20 пъти по-високо от най-високата сграда на света - 830 метровата Бурж Халифа, която се намира в Дубай.

Според фирмата, която ще строи съоръжението - "Thoth Technology", кулата ще осигури нови начини за достъп до космическото пространство. По този начин ще се използва с по 30% по-малко енергия от стандартното изстрелване на ракета. Кулата ще носи допълнителни доходи като туристическа атракция.

"От върха на кулата космически кораби ще излитат в орбита само в един етап, връщайки се на върха на кулата за презареждане и повторно излитане", каза изобретателят на съоръжението д-р Брендан Куин. Все още не е установено как конструкцията ще устои на ветровете в атмосферата, както и с така наречения "Ефект Армстронг", според който човешкото тяло не може да издържи повече от 19 км височина в нехерметизирана среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай