Пожарите в Гърция започнаха. Ад край Атина

Гърция е в състояние на тревога тази година

Пожарите в Гърция започнаха. Ад край Атина | StandartNews.com

Отново летни пожари в Гърция. Огнеборците се борят с огромните пламъци, обхванали две предградия на Атина.

Кметът на едно от тях - "Глифада", показа снимка на запалена подстанция с високо напрежение, откъдето са се разпространили няколко огнища, предаде бТВ.

В квартал "Вула" бяха изгорени и засегнати 20 къщи. Евакуирани са хора от близките домове. Няма информация за ранени. Един пожарникар е откаран в болница с дихателни проблеми.

Силен вятър подклаждал огъня в продължение на няколко часа. По потушаването на огнената стихия работят общо 4 хеликоптера, 171 пожарникари с 56 превозни средства, 5 групи пешеходни пожарникари, както и доброволци.

Гърция е в състояние на тревога тази година, след като миналата страната беше обхваната от няколко пожара на няколко фронта, които продължиха седмици, опожарявайки домове и стотици хиляди акра гори, след най-тежката гореща вълна от десетилетия.

Представители на Европейската комисия обявиха в четвъртък, че повече от 200 пожарникари и оборудване от около шест държави от ЕС ще бъдат разположени в Гърция това лято, за да окажат незабавна помощ при пожари.

Страната има и горчиви спомени от пожара през 2018 г., който обхвана североизточния крайморски град Мати близо до Атина, убивайки 102 души за няколко часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай