Пожари стряскат туристите на Тасос

Огънят е обхванал най-малко 4000 хектара гора

Пожари стряскат туристите на Тасос | StandartNews.com

Атина. Голям горски пожар бушува втори ден на гръцкия остров Тасос, съобщи ДПА. Пламъците са обхванали поне 4000 хектара гора. По думите на кмета на острова седем авиоцистерни и три хеликоптера се борят с огнената стихия.

"Битката с пожара продължава. От сутринта тежки камиони и специални булдозери минават по основното шосе на Тасос към мястото на огъня. От снощи с фериботи пристигат войници, за да участват в гасенето", написа във Фейсбук журналистката от БНТ Екатерина Генова.

Пламъците са разрушили част от гора, която в последните години се бе възстановила след големите горски пожари през 1989 г., когато огънят унищожи 7000 хектара гора. Силният вятър, чиято скорост достига до 60 км в час, пречи на гасенето на пожара и разпалва отново огъня. Черни стълбове дим се издигат над целия остров, а някои села в южната част са покрити с пепел, съобщиха очевидци.

"Пожарът гори в труднодостъпен район. Засега няма опасност за населението", успокои представител на пресслужбата на пожарната.

В гасенето на пожара са се включили доброволци. Все още няма информация дали става въпрос за умишлен палеж, но подозрения има, тъй като по закон в Гърция може да се строи на земя, която е била опожарена.

В последните години в Гърция имаше няколко много големи пожара, които изпепелиха на няколко пъти много декари маслинови горички. Това се счита за голям грях при южните ни съседи, тъй като маслината е свещено дърво, символ на Гърция и на икономиката на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай